Cea mai bună carne pentru cârnați este carnea proaspăt tranșată de la porcii crescuți la țară, prin gospodăriile bunicilor. Dar și din măcelării poți cumpăra carne proaspătă de porc pentru a pregăti singură cârnați acasă, așa cum face bunica.

Folosește un robot de bucătărie să toci carnea și să o amesteci ușor cu diverse condimente. Tot cu robotul poți umple ușor mațele de porc pentru cârnați, dacă ai un accesoriu simplu de montat, tubul pentru cârnați.

Cum să alegi carnea de porc proaspătă și sănătoasă

Fii atentă la culoare și alege carnea cu o nuanță sănătoasă de roșu-roze;

Evită carnea cu pete mari albe, galbene sau vineții… este posibil ca animalul să fi fost bolnav;

Bucățile de carne trebuie să fie tari, cu fibre dense;

Carnea prea moale, în care rămân urmele de degete provine ori de la animale bolnave, ori a fost congelată și decongelată de mai multe ori;

Grăsimea inserată în pulpă sau în ceafa de porc trebuie să aibă o culoare albă, curată;

Grăsimea galbenă arată că este o carne veche sau provine de la animale bolnave;

Carnea cu mai multe tonuri de culoare indică faptul că nu a fost păstrată în condiții salubre și la temperaturi scăzute;

Șunca trebuie să aibă un aspect alb, curat, să lase o senzație ușor lipicioasă când o atingi și să fie fermă, nu moale și galbenă.

Carnea de porc pentru cârnați. Ce carne să cumperi!

Grăsimea dă gust bun și face cârnații pufoși și gustoși. De aceea, carnea de porc pentru cârnați se alege fie de pe burtă, cu inserții groase de grăsime, fie de pe piept. Se mai folosește carne de lucru, carne tocată sau carne de pe pulpă.

Se adaugă grăsime și se toacă odată cu carnea, astfel încât să ai o proporție de aproximativ 40% grăsime la 60% carne.

Cele mai bune ponturi să pregătești cârnați gustoși

Principalele ingrediente pentru cârnați sunt carnea și grăsimea. Iar condimentele completează gustul!

Carnea și grăsimea se dau prin mașina de tocat de două ori împreună cu usturoi, coriandru, cimbru, sare, piper și boia. Mai poți adăuga și alte ierburi aromatice după gust.

Cârnații iuți se pregătesc cu o cantitate mai mare de boia iute și chilli.

Carnea tocată și condimentată se frământă cu mâna și se adaugă două, trei linguri de apă, atât cât să se omogenizeze foarte bine, apoi se lasă în oală la rece până a doua zi.

Este important să lași carnea tocată peste noapte la frigider pentru a se îmbina toate aromele.

A doua zi, se umplu cârnații după ce ai spălat bine mațele de porc cu apă rece și sare.  

Cârnații se lasă să se usuce într-un loc foarte rece, se afumă sau se depozitează la congelator.