Chiar dacă ai o familie numeroasă și gătești mult, nu cumpăra cantități prea mari de legume și fructe care se strică repede. Ai grijă să ai mereu alimente proaspete pentru familia ta, cumpără cantitățile potrivite de fiecare dată și ai grijă cum păstrezi mâncarea.

Alimentele nu trebuie să înghețe în frigider

Setează temperatura în frigider la 3 – 4 grade Celsius, nu mai puțin, ca să nu înghețe legumele și fructele. Dacă îngheață, se ofilesc imediat, își pierd culoarea și gustul inițial și nu îți mai vine să le consumi.

Verifică data expirării!

Nu uita să verifici data la care expiră orice aliment vrei să cumperi. Nu de puține ori am cumpărat unt sau brânză care expira a doua sau a treia zi. Încearcă să cumperi alimente proaspete sau alimente ambalate care expiră cel puțin peste 4 zile, pentru a avea timp să le consumi.

Pune șervețele în sertarele pentru legume

Nu uita să pui șervețele curate în sertarele pentru legume și fructe. Acestea absorb umezeala și împiedică formarea mucegaiului, astfel că legumele tale vor rămâne bune pentru consum cu două, trei zile mai mult.

Cum să ții alimente proaspete la rece mai mult timp

Ciupercile rezistă mai bine în pungi de hârtie

Ciupercile proaspete trebuie gătite chiar în ziua în care le cumperi sau cel mult a doua zi. Dacă vrei să reziste mai mult timp la rece, nu le ține niciodată în pungi de plastic, doar în pungi de hârtie. Hârtia le lasă să respire și absoarbe umezeala care ar putea favoriza mucegaiul.

Roșiile rezistă mai mult în ulei

Dacă observi că roșiile încep să se păteze și să se strice, taie-le în bucățele mai mici, înlătură zonele afectate, iar restul pune-le într-un borcan cu ulei. Astfel vor mai ține aproape o săptămână la frigider și le poți folosi la ciorbe și sosuri.

Spală fructele roșii cu oțet

Fructele de pădure sau murele se pot spăla cu puțină apă rece și oțet, pentru a omorâ bacteriile care provoacă mucegai. Apoi se pun în pungi de plastic în partea din spate a frigiderului, unde este mai rece și vor rezista câteva zile.

Verdețurile de primăvară

Pulverizează puțină apă pe salată, pe frunzele de spanac sau lăptuci și învelește-le în șervețele groase de hârtie. Apoi e bine să le pui într-o pungă subțire pentru alimente la frigider, să țină trei sau patru zile.

Rădăcinoasele se țin în apă

Curăță și taie bucățele mici morcovii, ridichile și țelina. Pune apoi bucățile într-un borcan cu apă la frigider. Vei vedea că vor rezista mai bine astfel, fără să se strice, și le poți folosi și peste o săptămână la ciorbe.

sursa foto: 123rf.com