La fel ca noi, oamenii, și animalele de companie pot suferi din cauza caniculei. Iată ce ai de făcut pe timp de caniculă pentru a-ți proteja animalul de companie.

Cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă

Animalele de companie trebuie să primească atenția cuvenită în orice perioadă a anului, însă, extrem de important, și în sezonul cald, atunci când ne confruntăm cu temperaturi mai mari decât normalul perioadei.

Majoritatea animalelor de companie pot suferi de insolație, deshidratare, arsuri solare la nivelul pielii și lăbuțelor, dar și de probleme respiratorii și supraîncălzire. Din acest motiv, grija pentru animale trebuie să fie atentă pe timp de caniculă, iar obiceiurile banale pe care le aveați și înainte împreună, ar trebui puțin regândite. Iată care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți pentru a avea un animal de companie fericit și sănătos pe timp de caniculă.

Animalul de companie poate suferi de insolație, deoarece corpul acestuia se supraîncălzește, iar el nu își poate reduce temperatura corporală. Orice blănos se poate confrunta cu insolația, însă sunt predispuși câinii cu blană groasă, cei supraponderali, animalele de companie tinere sau bătrâne, dar și cei de talie mare. Semnele insolației pot fi: gâfâit excesiv, letargie, salivare puternică și chiar spume la gură, vărăsturi, tremur sau slăbiciune și chiar convulsii sau pierderea conștinței.

Și câinii pot suferi de arsuri solare, în special cei care au blana scurtă și în culoare deschisă. Pentru a-i proteja de razele ultraviolete, există loțiuni de protecție solară speciale pentru ei. Crema se aplică pe zonele sensibile, cum ar fi burta câinelui, buzele, botul sau vârful urechilor.

Plimbări în aer liber doar dimineața devreme și seara, pe răcoare

Animalele de companie resimt diferit temperatura la nivelul lăbuțelor, față de fiecare persoană care poartă deja o pereche de încălțăminte care protejează pielea de căldura de la nivelul solului. Câinii și pisicii intră în contact direct cu asflatul încins, iar asta îi afectează imediat.

Sunt recomandate plimbările pe la umbră și în locuri cu verdeață, pentru a nu le afecta pernițele lăbuțelor.

Hidratarea animalului de companie este esențială

Apa este importantă pentru fiecare dintre noi, la fel și pentru animalele de companie, mai ales în zilele caniculare. Asigură-te că porți cu tine un recipient care îi permite animalului de companie să se hidrateze din când în când, pentru a evita înecarea sau chiar leșinul animalului, din cauza deshidratării.

Fără activități fizice solicitante pe timp de caniculă

Când temperaturile sunt ridicate, evită activitățile solicitante și obositoare, care au nevoie de energia animalului tău de companie, mai ales cele efectuate în aer liber. Asigură-te că orice activitate afară este făcută într-un loc ferit de soare.

Nu lăsă animalul de companie într-un spațiu închis

Nu lăsa niciun animal de companie în mașina parcată în soare sau într-un spațiu călduros închis. Temperatura în interior poate fi greu de suportat pentru orice patruped, iar aceștia pot deveni agresivi și agitați. De asemenea, ar trebui evitate și călătoriile cu mașina pe timp de caniculă, mai ales dacă nu funcționează aerul condiționat.

Bălăceala este recomandată și animalelor de companie

O baie în mare sau într-o pisicină improvizată este de bun augur și pentru animalul tău de companie, așa că lasă-ți câinele să se bălăcească pe timp de caniculă. Asigură-te doar că nu există dăunători în apă care să afecteze sănătatea patrupedului.

Animalul de companie are nevoie de o îngrijire regulată în orice moment al anului, așa că asigură-te că îl tunzi pentru a nu se supraîncălzi în zilele toride de vară. Atenție, însă, nu trebuie să razi blana animalului de companie pe timp de caniculă, deoarece acest lucru nu îl va menține răcoros, ci îl va expune mai mult la arsuri solare și poate dăuna capacității organismului său de a-și regla temperatura corporală singur.

Păstrează măsurile de precauție corespunzătoare și asigură-te că mergi la medicul veterinar ori de câte ori observi un comportament neadecvat al animalului tău de companie.

Citește și: Ce alimente să nu consumi pe caniculă

Sursă info: pinnaclevetclinic.com; medivetgroup.com

Sursă foto: 123rf.com