Dacă îți place să folosești busuioc la salate, la paste sau la fripturi, știi deja că frunzele proaspete sunt mult mai aromate și mai apetisante, decât busuiocul uscat din comerț. Cultivă-l la ghiveci și vei avea tot anul aroma lui delicată. Iată câteva sfaturi să reziste peste iarnă și să crească viguros.

Are mare nevoie de soare și lumină

Cumpără din supermarket un ghiveci cu busuioc bine dezvoltat și ramificat, cu frunzele tinere și sănătoase, fără pete sau rupturi. Alege o fereastră unde să aibă soare cel puțin dimineața și o temperatură medie de 20 de grade.

Busuiocul este o plantă mediteraneeană și are nevoie de multă lumină pentru a se menține proaspăt și sănătos. Dacă este ținut la o fereastră orientată spre nord și nu are soare, planta se lungește, își pierde vigoarea și începe să se îngălbenească.

Cât de multă apă pui la busuioc

Spre deosebire de alte plante aromatice, busuiocul are nevoie de multă apă. Dacă este ținut la soare și într-o cameră încălzită, este bine să îl uzi zilnic moderat, astfel încât pământul să nu se usuce, dar nici să băltească de apă. Vara, în zilele foarte călduroase, este indicat să îl uzi de două ori.

Schimbă ghiveciul primăvara

Dacă planta a crescut de peste 40 cm și începe să facă ramuri stufoase, este bine să fie transplantată într-un ghiveci mai mare. Acest proces se poate face la început de primăvară, în luna martie. Peste iarnă, este bine ca planta să nu fie deranjată și să rupi din ea frunzele de la bază, în măsura în care ai nevoie.

Când schimbi ghiveciul, este suficient să folosești pământ de flori obișnuit, dar să pui la început un strat mai gros de pietriș mărunt care să permită scurgerea apei.

Busuiocul se tunde pentru a regenera

Pe măsură ce crește, busuiocul trebuie tuns câte o treime din vârful fiecărei crenguțe pentru a se ramifica și pentru a genera frunze tinere. Vara, când apar florile, acestea trebuie tăiate, deoarece aroma plantei scade și nu mai face frunze noi.

sursa foto: 123rf.com