Să te trezești peste noapte și să nu mai poți adormi la loc poate fi una dintre cele mai deranjante situații când vine vorba despre un somn odihnitor. Ce poți face pentru a adormi mai ușor dacă te-ai trezit peste noapte? Iată câteva recomandări pentru un somn liniștit.

Cum să adormi repede la loc, dacă te trezești noaptea

Nu verifica ora din timpul nopții. Când simți că ești treaz de mult timp, primul impuls este acela de a verifica ceasul și de a calcula cât timp ți-a mai rămas până când va suna alarma de dimineață. Însă, acest obicei, din păcate, poate fi un stres suplimentar, care te va face mai greu să adormi la loc. Așadar, dacă te-ai trezit peste noapte, evită să privești ceasul din apropiere.

Stai departe de ecrane. Chiar dacă ești tentat să iei telefonul în mână ori să aprinzi televizorul ori laptoul, acest obicei îți va face mai mult rău decât bine. Lumina albastră a ecranelor va stimula creierul și îi va da semnale să se trezească. Așadar, impulsul de a deschide telefonul din apropiere sau televizorul îți va strica somnul în toiul nopții.

Relaxează-ți corpul. Dacă simți că te doare tot corpul din cauza tensiunii și ți-a amorțit, poți încerca metoda relaxării progresive. Aceasta constă în relaxarea mușchior pe rând, de jos în sus, începând de la degetele picioarelor și până la mușchii feței. Și o inspirație profundă te va ajuta să îți induci starea de calm și de somn.

Numără invers. O modalitate relaxantă în toiul nopții, care te va ajuta să adormi la loc, este aceea de a numără invers. Creierul va percepe aceasta activitate drept o acțiune care se desfășoară în prezent, astfel nu va da voie gândurilor din trecut să te afecteze. În felul acesta vei reuși să te relaxezi și vei adormi mai ușor.

Acordă atenție rutinei de seară. Stabilește-ți un program optim de somn pe care să îl respecti zilnic. Încearcă să adormi la aceeași oră în fiecare seară și să ai aceeași oră de trezire dimineața.

Cauze frecvente ale trezirilor nocturne

Consumul de băuturi energizante sau cofeinizate în a doua parte a zilei se poate asocia cu trezirile nocturne și îți poate afecta calitatea somnului.

O temperatură ridicată în încăpere pe timp de noapte poate provoca supraîncălzirea corpului, iar din cauza disconfortului te poți trezi de mai multe ori în timpul nopții.

Insomnia se asociază cu oboseala acumulată pe timpul zilei, dar și cu stările de anxietate și depresie.

Un consum ridicat de lichide înainte de culcare poate fi motivul trezirilor nocturne.

Apneea în somn, oprirea respirației, este una dintre cauzele frecvente ale trezirii în timpul nopții. Uneori, aceste treziri nu sunt conștientizate de către persoana în cauză, însă a doua zi pot exista simptome precum: dureri de cap, oboseală, dificultăți de concentrare.

Medicamentele pot afecta calitatea somnului. Anumite tipuri de medicamente pot fi stimulante și îți pot perturba liniștea, mai ales dacă sunt luate seara târziu, printre acestea amintim de: antidepresive, medicamente pentru hipertensiunea arterială, corticosteroizi, hormoni tiroidieni, anumite contraceptive.

Stresul este unul dintre factorii externi care îți pot perturba somnul. Acesta poate avea un impact negativ asupra întregului organism, afectând atât sistemul cardiovascular, cât și cel respirator sau gastrointestinal.

Sindromul picioarelor neliniștite este afecțiunea care te poate face să resimți pulsații, mâncărimi, dureri sau chiar lipsa controlului asupra mușchilor picioarelor.

Modificările hormonale pot determina și ele trezirile nocturne, în special în rândul femeilor însărcinate sau aflate la menopauză.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Pentru a adormi mai repede, dar și pentru un somn neîntrerupt pe toată durata nopții, asigură-te că respecți câteva reguli importante încă de pe timpul zilei.

Dormitorul trebuie să fie spațiul curat, liniștit, aerisit și întunecat, așa că înainte de somn asigură-te că ți-ai pregătit camera în mod corespunzător. De asemenea, menține o temperatură optimă în dormitor pe toată durata nopții.

Nu face efort fizic înainte de somn, nu privi prea mult ecranele dispozitivelor electronice chiar înainte de a te pune în pat și nu te concentra asupra altor lucruri care te-ar putea consuma fizic ori psihic. Toți acești factori îți pot afecta calitatea somnului din timpul nopții.

Nu mânca la ore târzii, evită consumul de alcool sau băuturi energizante cu câteva ore înainte de somn.

Salteaua și perna trebuie alese în primul rând pentru a-ți asigura confort pe timpul nopții și pentru a evita o postură neadecvată.

Orice tulburare de somn, care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, trebuie discutată cu medicul specialist, pentru a investiga și recomanda tratamentul necesar. Daca trezirile nocturne au loc cu regularitate și afectează negativ activitățile de zi cu zi, capacitatea de concentrare și chiar starea de sănătate, atunci stabilește o discuție cu medicul pentru a afla posibilele cauze.

Citește și: Cum să folosești corect aerul condiționat

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: healthline.com