Se apropie anotimpul cald, orele de lumină au crescut, iar florile din ghivece trebuie ajutate cu substanțe nutritive pentru a produce muguri și frunze noi.

Fertilizarea trebuie începută chiar din februarie, astfel încât peste aproximativ o 20 – 30 de zile plantele să aibă muguri noi, frunze proaspete și chiar flori.

Pământul proaspăt, esențial pentru florile din ghivece

Toate florile din ghivece, oricât de tinere sau bătrâne ar fi, au nevoie de pământ proaspăt la final de iarnă. Răzuiește cu grijă pământul vechi de deasupra ghiveciului, până la rădăcini, și înlocuiește-l cu pământ nou, bine afânat și hrănitor.

Ai grijă să ții cont de necesitățile plantelor acidofile precum violetele, orhideele, azaleea, camelia, antuhurium, gloxinia sau bromeliile. Acestea au nevoie de un amestec de pământ special, pe care îl găsești în comerț.

Plantele prea mari trebuie mutate în vase noi, mai încăpătoare și se vor dezvolta viguros în primăvară.

 

Fertilizatorii sintetici

Dacă plantele tale au avut de suferit pe timpul iernii, au avut prea puțină lumină și umezeală sau căldură, vor avea cu atât mai multă nevoie de substanțe hrănitoare, pentru a-și recupera forțele.

În florării sau în magazinele de bricolaj se găsesc fertilizatori solubili în apă au fertilizatori solizi, sub formă de bile sau batoane, cu eliberare prelungită.

Plantele de dimensiuni mari precum ficușii au nevoie de acești fertilizatori cu eliberare prelungită, plantele de mici dimensiuni cu flori au nevoie de fertilizatori pe bază de fosfor, iar plantele decorative prin frunze au nevoie de soluții concentrate în azot.

!!! Fii atentă să respecți indicațiile de pe etichetă, pentru folosirea acestor nutrienți chimici, deoarece în concerație prea mare pot ataca plantele și se vor ofili.