Instalațiile de Crăciun de modă veche, cu beculețe din sticlă, sunt o parte din copilăria noastră și încă le îndrăgim. Dar acestea sunt și cele care se strică mai repede, de obicei pentru că becurile se sparg și sunt greu de înlocuit.

Nici instalațiile moderne, cu leduri, nu sunt mai rezistente, dacă nu sunt de calitate. După ce au stat răsucite ghem în cutie aproape un an de zile este posibil să nu se mai aprindă.

Testează instalațiile de Crăciun dacă sunt alimentate la curentul electric

Dacă instalația cu leduri nu se mai aprinde, poate fi vorba de un contact întrerupt. Întinde bine cablul și poate ai șansa ca firele prea încâlcite să fi fost de vină, iar instalația să funcționeze din nou.

De asemenea, poți verifica dacă se alimentează cu electricitate. Poți folosi un tester special care se găsește în magazinele cu produse electrice. Folosește aparatul de măsură să verifici ledurile pentru a depista care dintre ele este defect pentru a fi înlocuit.

În cazul în care instalația are 200, 300 sau chiar mai multe leduri, este o muncă de Sisif și multe persoane preferă să cumpere alta.

Ai grijă să alegi o instalație de calitate, chiar dacă e mai scumpă, dar sigur va rezista mai mulți ani la rând.

Verifică dacă e vreun beculeț ars

La instalațiile de Crăciun mai vechi, cu becuri, trebuie să verifici mai întâi să nu fie vreunul spart sau ars. Dacă este o instalație în serie, în momentul în care s-a ars un bec, nu se mai aprinde niciunul, deci trebuie înlocuit. De obicei, producătorii pun în pachete și câteva beculețe de rezervă.

Dacă nu mai ai rezerve, încearcă să găsești în comerț becuri similare ca dimensiune și putere, deși șansele sunt destul de mici să mai găsești după 10 sau 15 ani aceleași beculețe.

Dacă instalația este ”în paralel”, înseamnă că unele segmente funcționează, altele rămân stinse. Detectează becul starter de la segmentul care nu funcționează. Îl poți recunoaște după faptul că este fie mai mic, fie alb. Înlocuiește becul starter și ai mari șanse ca instalația să funcționeze din nou.

Citește și cum se depozitează corect instalațiile luminoase pe care le folosești de Crăciun!

sursa foto: 123rf.com