Blugii au apărut pe la începutul anilor 1800, în America, în timpul goanei după aur. Erau pantaloni foarte rezistenți, apreciați de căutătorii de aur, făcuți din fibre de bumbac moale, care țineau de cald și ofereau confort. În câțiva ani au reușit să cucerească întreaga Americă și apoi lumea!

Blugii de calitate au păstrat caracteristicile inițiale, dar au căpătat în timp noi calități după care pot fi recunoscuți ușor. Poate că sunt mai scumpi decât blugii de duzină, dar merită să faci o investiție și să îi păstrezi ani de zile.

Cum să verifici denimul de calitate

Istoria modei susține că denimul a fost inventat în Franța de niște țesători care au vrut să copieze serjul italienesc. Nu prea le-a ieșit. În schimb, s-au ales cu un material mai rezistent, mai gros, dar moale și plăcut la purtare. Pentru că povestea de petrecea în Nimes, i s-a spus serje de Nimes. Apoi Levi Strauss a dus denimul la New York și a început să fabrice blugi călduroși și rezistenți, care au câștigat imediat teren printre tineri. Nu a durat mult și câteva vedete de cinema i-au purtat în filme, precum James Dean sau Marlon Brandon. Așa și-au câștigat blugii o faimă greu de egalat în modă.

Denimul de calitate se face din fire de in și de bumbac și are o țesătură specifică, care îi conferă rezistență. Când îl strângi în pumn, se mulează după mâna ta fără să se șifoneze și are o anumită greutate. Denimul făcut numai din bumbac este mai grosier, dar mai ușor decât cel în care urzeala este din fibre de in. Pe de altă parte, denimul făcut numai din bumbac este mai puțin rezistent și de multe ori firele din bumbac sunt de calitate slabă și prost țesute.

Azi, denimul de calitate poate conține și fibre din lycra sau poliester pentru a fi mai elastic. Îl recunoști după ce tragi un pic de material și vezi că firele din urzeală nu se distanțează unele de altele, iar materialul rămâne dens și plăcut la atingere.

Urmărește cusăturile pe interior

Blugii de calitate au cusăturile dublate și la interior, de obicei din fire de altă culoare decât materialul. Pe dedesubt nu trebuie să atârne ațe sau să fie lăsate capete de cusături nefinisate. Capsele trebuie să aibă un logo al companiei producătoare și să fie dure și rezistente, din metal bun, și nu dintr-o tablă care se îndoaie în câteva luni.

Confortul la blugii de calitate

Un denim bine țesut, din fire de calitate trebuie să se încălzească imediat în palmele tale, să îți dea senzația de material dens și plin și să fie moale aproape ca o catifea pe ambele fețe. Așa recunoști blugii de calitate. Dacă materialul este făcut din bumbac de calitate inferioară, bulgii vor fi aspri, subțiri sau prea grosieri, și ai senzația că stau ca un carton pe tine.

foto: 123f.com