Bijuteriile din argint de calitate sunt însoțite nu doar de marca 925, care înseamnă că au o concentrație de argint de 92,5%, ci și de un mic simbol al producătorului, înregistrat oficial.

Există și bijuterii din diverse aliaje cu argint, marcate tot cu 925, dar calitatea lor lasă de dorit, provoacă reacții alergice la foarte multă lume din cauza nichelului sau altor metale din componența lor și încep să se înnegrească la scurt timp după ce le-ai cumpărat.

La ce marcaje trebuie să fii atentă

În general, argintul bun este inscripționat cu Sterling Silver sau Silver 925. Când verifici marcajul, fii foarte atentă și la mărimea lui. Dacă este un marcaj 925 atât de mic, încât abia se vede, nu este deloc o bijuterie din argint autentic.

Marcajul 925 trebuie să fie bine ștanțat, ștanța să fie uniformă, să nu fie porțiuni din cifre mai adânci și altele mai șterse, iar mărimea lui trebuie să fie cât a unei mine de creion.

Orice marcaj 925 mult prea mic sau mai mare decât mina de creion este dubios și mai bine te abții să cumperi bijuteria respectivă.

Cum poți verifica bijuteriile din argint de calitate

Nu folosi bijuteria din argint pe perete. Este un test fals! Multe alte metale lasă urme pe pereți, nu doar argintul.

Un test bun se poate face cu o bucată de magnet. Dacă bijuteria atrage magnetul, atunci nu este din argint, ci din fier în combinație cu metale care dau un luciu specific argintului.

Testul cu bicarbonat este și mai sigur și îți arată dacă bijuteriile tale din argint chiar sunt de calitate. Lasă bijuteria pe care vrei să o testezi în apă cu bicarbonat de sodiu timp de câteva ore, apoi curăță zonele înnegrite cu o lavetă moale. Argintul își ca recăpăta culoarea deschisă și luciul specific.

Dacă este un gablonț din metale obișnuite, bicarbonatul le înegrește și nu mi pot fi curățate. Din păcate, acest test nu poate fi făcut decât după ce ai cumpărat bijuteria, dar te poți întoarce cu ea la magazinul de unde ai luat-o pentru a cere banii înapoi.

sursa foto: 123rf.com