Poate este mai ușor când auzi așa ceva de la un străin, dar ce te faci atunci când tatăl, socrul sau fratele tău sunt misogini? Află de la psiholog cum să gestionezi relația cu ei și cum pui la punct misoginii. Familia este importantă și merită să aveți legături armonioase. Nu este cazul nici să te cerți cu ei, dar nici să pleci capul și să te supui, chiar dacă nu ești de acord cu părerea lor. Există o cale de mijloc care poate fi găsită.
Înțelege punctul lor de vedere
Înainte să pui la punct misoginii, este bine să știi cum să faci față și cum să te porți cu membrii familiei care au accese misogine. Vestea bună este că, atunci când conștientizezi modul lor de gândire și poți anticipa interacțiunile cu ei, aceasta diminuează puterea lor de a te influența negativ. Ține minte că, cei mai mulți nu se poartă așa din răutate, ci este un comportament și un mod de gândire pe care l-au deprins de mici din familie. Tu le poți schimba în bine părerea despre tine, fără să intri în conflict sau să îți pierzi din calitățile tale feminine, încercând o competiție inutilă cu sexul tare.
Cum pui la punct misoginii: Luptă cu prejudecățile
”În multe privințe, România a parcurs un drum lung când vine vorba de tratamentul femeilor. Știm totuși că societatea noastră este departe de a fi egală, mai ales când vine vorba de forme mai subtile de discriminare, de multe ori manifestate inconștient. Mulți indivizi încă demonstrează un anumit nivel de antipatie față de femei”, este de părere psihologul Laura-Maria Cojocaru.
Specialistul consideră că ”misoginismul este o formă extremă de sexism care este adesea definită ca ură și dispreț față de femei. O persoană cu credințe misogine ar putea să nu fie conștientă de faptul că demonstrează o ură față de femei – sau chiar crede că urăște femeile – dar comportamentul și cuvintele lor expun prejudecăți, dispreț sau ostilitate față de femei”.
Citește și: Kevin Costner, afirmații misogine la adresa lui Meghan Markle. Ce-a putut actorul să spună
Nu accepta nedreptatea
Cum pui la punct misoginii? Problema cu misoginismul este că este adesea verișorul ceva mai ascuns al sexismului. Acesta este ”o atitudine sau teorie care tratează femeile ca fiind inferioare bărbaților”, explică psihologul. Spre deosebire de sexiști, care se cred puternici și mândri când își afișează în mod conștient credința în superioritatea lor, mulți misogini nici nu își dau seama cum se manifestă ura lor față de femei în comportamentul lor. Cauza ar putea fi și o durere cauzată de o femeie în care au avut încredere. Ar putea fi rezultatul asistării la comportamentul misogin a altora și a însușirii lui. Oamenii de orice gen pot fi misogini, deci nu se limitează doar la o mentalitate „noi vs. ei” între bărbați și femei.
Cum pui la punct misoginii: Discută rațional
Bineînțeles că nu trebuie să accepți remarcile nesuferite ale unor misogini, chiar dacă sunt membri ai familiei tale. Din moment ce s-ar putea să nu-și dea seama că sunt ofensatori, ar fi bine să le atragi atenția. Apoi, dacă te afli la o reuniune, mai bine schimbă subiectul pentru a avea o seară agreabilă. Dacă tactica nu funcționează, încearcă o alta. Discută cu persoana și oferă argumente solide care resping punctul lui de vedere. Cu cât ești mai liniștită și mai dispusă să porți o conversație rațională, cu atât îi va fi mai greu să te contrazică.
Citește și: Manipularea emoțională în cuplu. De ce apare și ce poți face dacă ai un partener care vrea să te controleze
Violență asupra femeilor
Uneori, problema este mai mare și este mai greu să pui la punct misoginii. “În societățile în care misoginismul este predominant, există adesea rate ridicate de violență față de femei. Ele pot fi văzute ca obiecte sau cetățeni de clasa a doua. În consecință, sunt maltratate atât la nivel individual, cât și la nivel instituțional. De exemplu, unei femei care este abuzată de un soț i se poate spune de către un ofițer de poliție că nu va aduce acuzații împotriva lui, deoarece este o chestiune de familie. Misoginismul este, de asemenea, legat de multe alte forme de violență, cum ar fi violența domestică, agresiunea sexuală.
Când o persoană simte ură sau dispreț față de femei în general, îi este mult mai ușor să comită acte de violență împotriva lor. Un bărbat cu o viziune misogină poate privi femeile din viața lui ca proprietate și le poate controla cu asprime. De asemenea, poate reacționa cu furie dacă ea nu îi oferă ceea ce se simte îndreptățit să primească, cum ar fi sexul sau dragostea romantică, ceea ce poate duce la agresiuni sexuale, violență fizică sau chiar omucidere,” spune Laura-Maria Cojocaru, psiholog, președinte Institutul de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).