Cele mai bune și mai simple soluții să protejezi pomii tineri de ger sunt mușuroirea și stropirea cu ulei. La baza pomilor, în jurul tulpinii se adună un mușuroi de pământ care protejează rădăcinile de temperaturile foarte scăzute. Iar pomul se stropește cu apoi cu un ulei horticol, în luna noiembrie, în zilele în care nu se anunță ploaie.

Uleiul protejează scoarța și mugurii latenți de frig și de polei. Înainte cu 2 săptămâni de tratamentul cu ulei, după ce au picat frunzele complet, se poate face un tratament cu zeamă bordeleza care ucide insectele aflate în scoarță și protejează mai bine pomii peste iarnă.

Plase speciale de protecție pentru pomii tineri

În magazinele de specialitate se găsesc plase de protecție pentru pomii fructiferi, pentru trandafiri și alte plante perene sensibile la îngheț. Aceste plase se înfășoară în jurul tulpinilor și se poate adăuga după caz hârtie de ziar, fân sau coceni de porumb, care păstrează o temperatură suportabilă chiar și în nopțile geroase.

Mai poți folosi pânză de sac din iută, dar în niciun caz folie de plastic pentru că aceasta favorizează condensul, tulpina rămâne umedă și în perioadele de ger îngheață până la măduvă.

De asemenea, specialiștii nu recomandă nici fânul, decât după ce s-au aplicat tratamentele de toamnă cu insecticide. În fân se adăpostesc tot felul de insecte care vor afecta pomii tineri, cu scoarța subțire.

Protecția împotriva rozătoarelor

Tulpinile pomilor fructiferi trebuie protejate iarna și împotriva micilor răzătoare precum iepurii, care găsesc cu greu iarbă, când zăpada este bogată și atacă livezile.

De asemenea căprioarele rod crenguțele tinere iarna și este nevoie de un gard de protecție în jurul pomilor, mai ales dacă ai livada la deal, lângă pădure. Mai poți aplica pe scoarță un amestec de var cu balegă, al cărui miros respinge animalele, deși acesta nu va rămâne la fel de eficient pe tot parcursul iernii.

Cei mai sensibili sunt pomii tineri precum caișii, nectarinii, piersicii, smochinii și cireșii. Iarna acestui an se anunță geroasă încă din luna decembrie și este bine să iei măsuri din timp.

sursa foto: 123rf.com