Cum prepari plastelină acasă. De ce e important pentru copil să se joace cu ea

Psihologul Lenke Iuhoș afirmă că este demonstrat ştiinţific că plastelina îl ajută pe copil în 4 puncte ale dezvoltării sale fizice şi mentale, precum:

  1. Creativitatea. Jocul cu plastelina are o contribuţie majoră în dezvoltarea cogniţiei şi a creativităţii copilului, prin faptul că îi stârneşte capacitatea de a vedea şi de a crea dintr-un material, o formă.
  2. Atenţia. “Deficitul de atenţie a devenit o problemă tot mai serioasă în rândul copiilor, iar jocul cu plastelina îl poate ajuta să observe detalii pe care altminteri nu le putea observa. Mai mult decât, atunci când copilul se focusează să contruiască un animal sau un chip din plastelină, îi creşte considerabil rezistenţa la frustrare, deci este mult mai răbdător cu lucrurile pe care le face. Pe lângă răbdare, copilul îşi va antrena perserverenţa în muncă, ceea ce îl va ajuta la şcoală, la examene şi, mai târziu, în carieră”, declară psihologul Lenke Iuhoş.
  3. Simţul proporţiei. “Simţul proporţiei este capacitatea copilului de a utiliza plastelina cu precizie. Îi dă formă plastelinei, o lungeşte, o apasă, formează elemente mici etc. Acesta este momentul în care mâinile lui devin tot mai puternice şi finuţe la detalii. Dacă va exersa cu plastelina, copilul va începe să scrie mai frumos, să fie mai ordonat în gândire şi în acţiune, să execute corect exerciţiile fizice şi, desigur, să înceapă să îşi exprime sentimentele şi cu ajutorul limbajului corpului”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.
  4. Memoria. “Memoria este capacitatea de a lucra cu informaţii clare sau mai puţin clare, care rămân întipărite în subconştientul nostru. Datorită jocului cu plastelina, copilul îşi va concentra mai mult atenţia pe cum arăta un delfin, unde l-a văzut ultima dată, ce culoare are etc., pentru a încercă să-i dea o formă cât mai exactă”, spune Lenke Iuhoş.

Citește și: Cum prepari pasta de dinți naturală

Cum prepari plastelina la tine acasă

Ai nevoie de următoarele ingrediente ca să prepari plastelina:

  • 2 căni de făină;
  • ½ cană de sare;
  • 2 lingurițe amidon alimentar;
  • 2 căni cu apă (prima cu colorant alimentar, a doua cu 2 lingurițe de ulei).

Cum prepari plastelina:

Se amestecă toate ingredientele. Se depozitează în pungi de plastic. Arată exact ca plastelina din comerț. Spre deosebire de aceasta, plastelina preparată în casă va putea fi utilizată circa două săptămâni, după care este posibil să se întărească. Dacă vrei să faci cantități mai mici, poți înjumătăți proporțiile.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com