Soarele și apa sărată pot deteriora rapid articolele pe care le iei la plajă. Salteaua gonflabilă, colacii și jucăriile din plastic ale copiilor sau șezlongurile din materiale textile se strică de la un an la altul, dacă nu le întreții corespunzător.

Te pregătești să pleci la mare și trebuie să cumperi din nou umbrelă de soare, șezlonguri sau saltele gonflabile, pentru că cele vechi fie s-au spart, fie au mucegăit sau le-a ars soarele. E destul de costisitor să cumperi totul în fiecare an, mai ales dacă ai o familie numeroasă și copiii au nevoie de tot felul de jucării la plajă. Iată cum să întreții corect toate obiectele pe care le folosești la mare, pentru a le folosi și în anii umători.

Colacii și salteaua de apă

Ai grijă să speli bine de nisip articolele gonflabile după fiecare zi de plajă. Iar, la final de sezon, când ajungi acasă, clătește-le cu un jet puternic de apă rece, apoi șterge-le cu o lavetă înmuiată în apă și oțet. Lasă-le să se usuce bine în balcon, ca să nu mucegăiască peste iarnă, iar mai apoi depozitează-le în cutii de carton, într-un loc uscat.

Prosoapele de plajă și costumele de baie

După ce le scuturi și le clătești bine de nisip, le pui la spălat în mașină, dar nu este suficient. După ce au stat zile întregi în soare și apă sărată, au nevoie de un tratament special, ca să arate la fel de bine și vara viitoare. După ce le speli o data, pune-le din nou în mașină, presară peste ele o jumătate de ceșcuță de praf de copt și cuplează mașina la apă caldă. Lasă mașina să meargă un ciclu întreg de spălare și apoi scoate-le la uscat. Evită să folosești balsam de rufe sau un detergent prea concentrat pentru că prosoapele tale nu vor mai absorbi apa la fel de bine ca atunci când erau noi. Praful de copt este mult mai indicat să le păstreze moi și pufoase. Iar pentru costumele de baie este bine să folosești un săculeț special în care să le speli.

Șlapii din plastic

Cel mai bine îi păstrezi dacă, la finalul vacanței, îi speli cu apă caldă și detergent lichid. Lasă-i să se înmoaie bine și folosește o periuță de dinți pentru a curăța talpa de mizerie și nisip. Pune-i la uscat, la umbra, în balcon, apoi învelește-i în hârtie absorbantă și pune-i la păstrare pentru sezonul următor.

Umbrela de soare și șezlongurile

Curăță-le cât mai bine de nisip folosind o perie sau o mătură moale. Dacă sunt umede, ai grijă să le lași la uscat în balcon, câteva zile, ca să fii sigură că nu vor mucegăi. Ca să le păstrezi în condiții cât mai bune și să nu se decoloreze, ar fi indicat să le pulverizezi cu o soluție din apă și oțet, apoi să la lași la uscat. Umbrela este bine să stea în ambalajul ei original, ca să nu se prăfuiască, iar șezlongurile pot fi și ele protejate de praf și de rugină dacă sunt acoperite cu o husă impermeabilă.

sursa foto: 123rf.com