Tufele de trandafiri trebuie tăiate moderat

De îndată ce vine frigul, iar temperatura scade pe timpul nopții către 0 grade, tufele de trandafiri vor intra în repaus vegetativ și pot fi tunse. Nu se aplică tăieri drastice toamna. Este indicat să tai doar crengile bolnave sau foarte subțiri, iar pe cele groase și rezistente să le scurtezi doar la o treime.

Învelește trandafirii cu pământ

Tufele pot fi protejate de îngheț cu pământ. Sapă în jurul trandafirilor și greblează pământul, apoi ridică în jurul tulpinilor centrale un strat de cel aproximativ 30 cm. Trandafirii tineri sau sensibili pot fi înveliți mai întâi în pânză de sac sau fân uscat și apoi acoperiți cu pământ, pentru a rezista mai bine nopților geroase. Chiar dacă ramurile de deasupra îngheață, ele oricum vor fi tăiate complet primăvara.

Rumegușul ține de cald

Tufele sensibile de trandafiri mai pot fi protejate cu un strat gros de rumeguș, după ce au fost acoperite cu pământ bine afânat și bătătorit. Peste rumeguș este indicat să așezi o plasă de metal sau de plastic și pietre grele, ca să nu îl spulbere vânturile de iarnă.

Atenție: nu folosi niciodată plastic!

Nu înveli niciodată trandafirii în folii de plastic. Acestea nu permit scurgerea apei și aerisirea tulpinilor, care riscă să mucegăiască, iar boala se poate transmite la rădăcini.

sursa foto: 123rf.com

Citește și: Boli care atacă trandafirii și soluții practice să le previi