Cuprins
Zgârieturile de pisică și mușcăturile micilor feline, oricât de superficiale ar fi sau făcute în joacă, sunt destul de periculoase pentru că se infectează ușor. Colții pisicii, dar mai ales gheruțele ei sunt subțiri și pot provoca răni în profunzime, chiar dacă la suprafață rămâne un semn superficial.
Zgârieturile de pisică pot provoca răni adânci
Gheruțele pisicii pătrund în piele mult mai adânc decât se vede cu ochiul liber, de aceea și ustură mai mult decât rănile obișnuite provocate de un cuțit, spre exemplu. În plus, fiind răni foarte subțiri, pielea tinde să se vindece și leziunile încep să se închidă, în timp ce în profunzime bacteriile se înmulțesc ușor și provoacă o infecție de lungă durată.
De cele mai multe ori, zgârieturile de pisică sunt mai dureroase decât o simplă tăietură cu un cuțit sau cu un cutter pentru hârtie. Iar dacă pisica ta se joacă pe afară și are contact cu diverse animale, ea transmite bacterii și microbi periculoși.
De ce este bine să iei măsuri imediat!
Pisica te zgârie adesea și în joacă, nu doar dacă este provocată și vrea să atace. Ea îi zgârie și pe copii foarte ușor, de aceea igiena este foarte importantă când vă jucați cu ea. De îndată ce te-a zgâriat, rănile se curăță cu un jet de apă caldă și săpun și se tamponează cu ser fiziologic.
Evită alcoolul sanitar, iodul sau alte substanțe mult mai puternice care ard și irită pielea. Săpunul și serul fiziologic sunt suficiente în cazul rănilor mici. Aplică apoi un pansament cu rivanol și usturimea va ceda în câteva ore.
Apelează la un medic în cazul rănilor grave!
În cazul rănilor grave sau al mușcăturilor adânci, rana trebuie dezinfectată temeinic după ce este spălată, folosind soluții mai puternice. Sângerarea trebuie oprită cu ajutorul unor pansamente sterile, iar, dacă este necesar, trebuie să consulți un medic.
Mușcăturile și rănile adânci provocate de pisici trebuie tratate cu unguente pe bază de antibiotice, de aceea este bine să recurgi la ajutorul unui medic. În cazul plăgilor grave, este nevoie de sutură și apoi de tratament antirabic, mai ales dacă pisica este liberă să colinde pe afară și ia contact cu diferite animale posibil bolnave de rabie.
Photo by Ellana Does Art: https://www.pexels.com