Merceriile de azi sunt dotate cu tot felul de soluții ingenioase care te ajută să repari hainele cu defecte. Chiar dacă nu ești prea îndemânatică la cusut, poți încerca alte metode să îți salvezi hainele sau să repari un material agățat și găurit.

Cum repari rapid un tiv desprins

Acul de siguranță și capsatorul îți pot fi de folos în situații de urgență, dacă s-a desprins tivul. Dar cele două soluții sunt indicate mai degrabă pentru materialele tari și groase pentru stofa de lână sau denimul, pe care acele și capsele nu le pot deteriora.

Dacă este vorba de tivul unei rochii sau al unei bluze delicate, caută la mercerie bandă dublu adezivă și urmărește instrucțiunile. Se aplică simplu, cu fierul de călcat încins, care lipește tivul de ambele părți.

Hainele ciupite sau găurite

Se întâmplă uneori să agăți hainele în vreun cuier, la mașina de spălat sau să le găsești găurite de molii, dacă nu le-ai aerisit mai des peste iarnă. Dacă nu ești talentată cu acul și nu le poți coase pe dedesubt, astfel încât să nu se vadă cusătura, cere de la mercerie o bandă adezivă transparentă, care se lipește tot cu fierul de călcat.

Dar, dacă materialul este multe prea deteriorat și nu poate fi reperat prin lipire, singura soluție este să camuflezi defectul cu elemente decorative precum florile din dantelă sau etichetele textile.

Ce faci când cedează breteaua de la sutien

Seîntâmplă uneori ca inelele de plastic care susțin bretelele sutienului să cedeze. În acest caz, le poți înlocui cu o agrafă de hârtie sau cu un ac de siguranță. Soluția te va ajuta până ajungi la prima mercerie unde găsești inele subțiri din metal cu care le poți înlocui pe cele rupte. Trebuie doar să folosești un cleștișor pentru a strânge bine capetele inelului din metal.

foto: 123rf.com