Dacă după ce ai văzut filmul Din inima Africii (Out of Africa), ai visat la o fermă pe continentul african, cu vedere spre munţi şi în vecinătatea plantaţiilor de cafea, răspunsul e clar: ți-ar plăcea să locuiești înconjurată de peisaje exotice.

Ziua să prepari săpun din uleiuri preţioase şi să dai viaţă unei grădini de mirodenii. Să intri în casele localnicilor, să te lași fermecată de ospitalitatea și de traiul lor simplu, să le cunoști tradiţiile şi să cumperi de la ei ţesături şi obiecte decorative. Seara, să aşezi pe verandă balansoarele şi măsuţa de cafea, să îmbraci o rochie cu imprimeuri tradiționale şi să savurezi o băutură locală.

Este aproape imposibil să nu ai astfel de fantezii, când toate blogurile și revistele de călătorii par să fi complotat ca tu să ajungi aici – visând la destinațiile exotice. Dacă nu eşti deja în drum spre aeroport, îţi propunem să priveşti totul din alt unghi.

Poţi aduce destinațiile îndepărtate în casa ta, printr-o schimbare de decor – în interiorul casei, dar și în grădină. Iată câteva idei despre cum poți face asta:

  • Dacă îți plac mai multe destinații, nu te limita la o singură zonă geografică atunci când redecorezi interiorul locuinței sau când amenajezi grădina. Îmbină elemente de inspiraţie diversă – din Asia, Africa sau America – dar nu exagera cu numărul acestora sau încearcă să creezi o legătură între ele.
  • Începe cu ceva util și ușor de găsit în țara noastră. De exemplu, poți planta în curte sau în grădină tuia, arbore originar din America de Nord și zona de est a Asiei, care dincolo de rolul său decorativ, este și o soluție practică – un gard viu realizat din tuia te ascunde de ochii curioșilor. Cu toate că este o plantă tot mai populară la noi în țară, tuia face parte adesea din decorul grădinilor japoneze.
  • Inspiră-te din tradițiile africane sau orientale atunci când alegi mobilierul și piesele de design interior și caută obiecte de bună calitate, pentru a evita kitsch-ul. Exemple: scaune, canapele, bufeturi și măsuţe de cafea în stil colonial sau realizate din esențe prețioase, cum este lemnul de mango; covoare, fețe de pernă sau pături cu imprimeuri tradiționale; păpuși africane; plante decorative care își au originea în aceste zone.
  • În grădină, aerul exotic poate fi recreat nu doar cu ajutorul plantelor, ci și prin instalarea mobilierului din ratan.
  • Păstrează un loc, în bucătărie, pentru un mic arbore de cafea (Coffee Arabica), în ghiveci. Vestea bună este că această plantă exotică este foarte ușor de întreținut în apartament: nu își dorește altceva decât lumină naturală, udare săptămânală și un îngrășământ universal, pentru plante verzi, o dată pe săptămână.
  • O idee bună de a aduce destinațiile îndepărtate la tine acasă este și plantarea mirodeniilor – asiatice, africane sau provenind din Orientul Mijlociu – în ghivece. Unele dintre acestea pot fi folosite nu doar la prepararea bucatelor delicioase, ci și ca ingrediente în diverse rețete de săpun de casă.
  • Soluția clasică, inspirată de designul marilor biblioteci și al birourilor englezești: instalează pe peretele din living o hartă la scară mare. Ce zici de una care redă momente istorice și expediții faimoase?

Tu ce destinație exotică ai vrea să recreezi în propria locuință?

Surse foto: Shutterstock