Toamna este bine să pregătești fructe uscate pentru zilele reci de iarnă și să le consumi alături de nuci, migdale sau alune. Au numeroase beneficii pentru sănătate și nu te costă mare lucru!

Există două metode pentru a obține fructe uscate, dar numai una dintre ele este cea mai rapidă și sigură, și anume deshidratarea la cuptor.

Uscarea la soare a fructelor presupune temperaturi de peste 20 de grade și un spațiu uscat, bine aerisit, cu mult soare, dar fără insecte și praf, ceea ce este mai greu de găsit.

În schimb, fructele pot fi uscate mai ușor la cuptor, în condiții igienice și sigure.

Cum poți face fructe uscate la cuptor

  • Alege fructe sănătoase, fără pete sau lovituri.
  • Spală-le bine, șterge-le cu prosoape de hârtie și taie-le pe jumătate sau felii grosuțe.
  • Acoperă grătarul aragazului cu hârtie de copt și pune bucățile de fructe la distanță una de alta.
  • Puna grătarul cu fructe în partea de sus a cuptorului, aprinde focul la nivel minim și lasă ușa cuptorului ușor întredeschisă pentru a ieși aburul.
  • Verifică fructele după aproximativ o oră și scoate feliile mai subțiri care s-au deshidratat complet, care nu mai au deloc zeamă.
  • Continuă să coci celelalte bucăți până când obții fructe uscate complet.

Cum să păstrezi fructele deshidratate

Lasă fructele uscate în cuptor să se usuce bine pe grătare de lemn, peste noapte. A doua zi ambalează-le în funcție de soi în pungi din hârtie sau în cutii curate de carton. Mai pot fi ținute și în borcane de sticlă sau în pungi vidate, dacă ai un aparat special pentru vidare.  Păstrează fructele uscate într-o cămară rece și bine aerisită și consumă-le ca atare sau în prăjituri și biscuiți de casă peste iarnă.

sursa foto: 123rf.com