Pe unii dintre noi i-a afectat mai puțin, pe alții mai mult, dar toți simțim din plin efectele recesiunii. Unii dintre noi și-au pierdut locurile de muncă, alții nu au unde să-și mai vândă produsele. Copiii stau acasă și unul dintre părinți poate lucrează doar cu o jumătate de normă. Prețurile au crescut. Trebuie să cumpărăm lucruri care altă data nu erau pe lista noastră de cumpărături, cum ar fi măștile de protecție. Pe scurt, veniturile noastre au scăzut, iar cheltuielile au crescut.
În aceste condiții, cine se mai poate gândi la economii? Totuși, poți economisi pe timp de criză. Există moduri inteligente de a pune bani de o parte chiar și în perioade de criză. Este bine să ai o sumă pentru urgențe. Totodată, poți strânge o sumă pentru vacanța de vară, pentru educația copilului sau pentru o achiziție, cum ar fi un frigider sau mobilă nouă, pe care ar fi bine să nu le iei în rate ca să plătești și dobândă.
Citește și: Cum se deteriorează relația de cuplu în criză economică
Cum poți economisi pe timp de criză: nu mai arunca mâncare
Mulți dintre cei care am trăit chiar și puțin timp în comunism, avem tendința de a cumpăra mai mult decât trebuie. Ne amintim de rafturile goale ale magazinelor și tindem să ne umplem frigiderele și cămările cu alimente pe care apoi nu le consumăm și ajung să se strice. Gătim prea mult în raport cu cât se consumă și, iarăși, mâncarea ajunge la coș. Ne încărcăm farfuriile cu porții mari și aruncăm resturile.
Pentru a reuși să economisești, fă un plan cu meniul pe o săptămână. Fă o listă amănunțită cu tot ce ai de achiziționat. Du-te la cumpărături după ce ai mâncat. Dacă îți e foame, vei avea tendința să iei mai mult decât trebuie. Alege brandurile mai ieftine. De multe ori, au aceeași calitate ca unele mai scumpe, dar nu s-a investit în publicitate. Dacă gătești mai mult decât mâncați în următoarele zile, pune surplusul la congelator.
Cum poți economisi pe timp de criză: renunță la vicii
Fă o listă cu produsele de care nu aveți nevoie neapărat, dar care se regăsesc frecvent în ceea ce cumpărați. Vedeți la ce puteți renunța. Nu fii prea drastică. Puțin alint din când în când nu strică. De exemplu, poți cumpăra în continuare cafeaua preferată, dar poate este mai ieftin să cumperi o cantitate mai mare, mai rar.
Dacă vă doriți dulciuri, acestea pot fi preparate în casă. Este mai ieftin, dar și mai sănătos. Există și lucruri la care ar fi mai bine să renunțați. Poate este momentul să încerci să te lași de fumat. Pe lângă suma uriașă cheltuită pe lună cu acest viciu, există și un risc crescut la fumători de a dezvolta nenumărate boli, inclusiv de a face forme mai grave de Covid-19.
Citește și: Cum să faci economii și să reușești să-ți plătești datoriile
Taie cheltuielile inutile
Ca să poți economisi pe timp de criză, vezi și care sunt cheltuielile suplimentare care îți încarcă, la sfârșitul lunii, nota de plată. Poate ai fost tentată să-ți faci un abonament telefonic de care nu ai nevoie. Poate te-ai înscris pe un an la sală, dar nu te duci. Ori ai un abonament la o companie de cablu, dar nu te uiți decât foarte rar la televizor.
Vinde ce nu folosești
Ai mai putea obține bani și face ordine prin casă, în același timp. Poate ai obiecte în stare bună pe care nu le folosești și ar putea fi vândute. Vezi, de exemplu, acea cameră video pe care nu o mai folosești, rochia de seară pe care ai îmbrăcat-o doar o singură dată sau colecția de cărți în stare bună, dar pe care nu le vei mai citi a doua oară. Poți încerca să vinzi aceste produse cu ajutorul site-urilor specializate sau al rețelelor de socializare. Probabil nu vei câștiga o avere, dar vor fi ceva bani în plus.
Citește și: Criza creditului = probleme de cuplu
Stabilește bugetul cu soțul
”Ar fi bine ca, în ziua de salariu sau la început de lună, să alcătuiești bugetul familiei împreună cu partenerul. Astfel, veți știi cu aproximație ce cheltuieli veți avea. Sigur, există și situații în care nu te poți ține de plan, dar acestea trebuie să fie excepții și pentru ele este bine să aveți bani puși de o parte / un fond de urgență. Dacă soțul nu este de acord, caută să afli de ce.
Poate își dorește să fie el în control, dar este posibil să aibă o dependență, cum ar fi cea de jocuri de noroc sau de alcool. În acest caz trebuie să îl determini să caute ajutor de specialitate. Orice ar fi situația, este bine să comunicați în permanență despre ce trebuie achitat prioritar, despre ce e necesar și despre care sunt cheltuielile inutile pe care ar fi bine să le evitați. Astfel, poți economisi pe timp de criză,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.
Sursa foto: 123rf.com