Ne bucurăm de lalele înflorite în grădină în luna aprilie sau în luna mai, când este mult soare și multă căldură pentru bobocii delicați. Dar în luna martie, poți cultiva câțiva bulbi în casă, într-un spațiu bine luminat, cu o temperatură medie de 18 – 20 de grade. Poate fi un balcon închis, în care florile se vor simți ca în seră. Și iată de ce ai nevoie!
Alege vase de ceramică pentru bulbii de lalele
Caută bulbi de lalele sănătoși, mari și rotunzi, să nu aibă pete sau mucegaiuri. Cumpără ce varietate și ce culoare vrei tu! Este adevărat că unele varietăți sunt mai sensibile, dar, în general, bulbii aflați în comerț sunt rezistenți și pot fi cultivați și la ghivece.
Alege apoi un vas de ceramică larg, rotund, cu o bază solidă și pământ pentru flori de cea mai bună calitate, amestecat cu humus și mraniță. Cu cât este pământul mai bogat și mai bine afânat, cu atât bulbii tăi vor face flori mai mari și mai frumoase.
Bulbii de primăvara se simt mai bine în vase din ceramică, decât în ghivece din plastic care se încing de la soare. Pune un prim strat de pietriș foarte fin și perlit, apoi pământ și plantează bulbii la o adâncime de 2 – 3 degete în ghiveci.
Câteva ponturi utile
După ce ai plantat bulbii în vas, ține-i o săptămână într-un loc mai puțin luminat și foarte rece.
Mută-i apoi la lumină, într-un loc unde ajunge soarele dimineața.
După ce au stat la umbră, întâlnirea cu soarele va forța bulbii să producă mai repede boboci de flori.
Udă bulbii o dată la trei zile sau când vezi că pământul s-a uscat și la interior, nu numai la suprafață.
Ai grijă ca apa să nu stagneze în farfurioară pentru că pot mucegăi.
Cum să cultivi lalele înflorite în vază
Bulbii de lalele pot fi păcăliți să crească și într-o vază de sticlă, chiar fără pământ. Trebuie să fie bulbi mari și sănătoși, deja încolțiți, cu mici rădăcini albe și fragede și cu un mugure verde în vârf. Acești bulbi se pun într-o vază înaltă din sticlă transparentă (obligatoriu transparentă!) pe un strat de pietricele foarte fine și curate, cum sunt pietricelele folosite în acvarii.
Se adaugă apă curată și strecurată de ploaie, apă de izvor sau apă minerală plată, fără clor. Se pune apă doar cât să acopere rădăcinile și câțiva milimetri din bulbi. Nu se acoperă bulbii în întregime cu apă pentru că vor putrezi. Se adaugă 2 – 3 picături de soluție hrănitoare specială pentru plantele cu bulbii. Se pune vaza la fereastră, să primească multă lumină și căldură de la soare. Se menține nivelul apei constant, ceea ce înseamnă că trebuie verificat zilnic și completat la nevoie. După câteva zile, se dezvoltă rădăcinile, apoi începe să crească tulpina care va face floarea.
foto: Shutterstock