Merită să plantezi socul în grădină pentru numeroasele beneficii pe care le are acest arbust și pentru florile lui frumoase și parfumate.
Fructele de soc sunt mai puțin consumate, ba chiar puțin recomandate în stare proaspătă pentru că unele persoane pot avea probleme digestive și greață din cauza lor.
Dar florile sunt adevărata bogăție a acestui arbust. Din florile proaspete și parfumate care apar în luna mai se pregătește socata delicioasă și plină de vitamine sau un sirop numai bun să te revigoreze în lunile reci de iarnă. Fructele se consumă doar procesate.
Sfaturi utile să plantezi socul
Un soc în grădină este o comoară și crește viguros mai ales dacă stai în zonele de deal, dar se adaptează și la clima mai caldă și uscată de la câmpie. Îl poți planta și în grădina de lângă bloc, chiar dacă este ușor umbrită.
Socul este un arbust iubitor de lumină, dar se simte mai bine în spațiile în care nu are soare direct. Specia cea mai răspândită pentru culturi individuale sau industriale este sambucus nigra sau socul negru.
Butașii de soc sau vlăstarii deja înrădăcinați se plantează toamna într-un loc bine săpat și drenat, care trebuie menținut umed și pe parcursul toamnei, chiar dacă nu plouă. De asemenea, se mai poate planta în lunile martie – aprilie, înainte de a începe vremea foarte caldă.
Ce condiții de cultivare are nevoie socul
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2020/08/flori-de-soc-negru.jpg)
Un loc parțial umbrit, cu sol fertil, cu o aciditate scăzută, îmbogățit cu gunoi de grajd bine mărunțit, va fi pe placul socului. Acestui arbust îi place umiditatea și preferă solurile cu apă freatică la suprafață, malurile apelor, la margine de pădure. Dacă îl uzi frecvent, va crește rapid și va face multe flori în fiecare an.
Nu uita să îl uzi și toamna târziu și chiar și pe timpul iernii, dacă nu ninge aproape deloc. Dacă solul din curtea ta este mai nisipos și uscat, sporește udarea primăvara, când socul se pregătește să înflorească.
Cum se taie și cum se corectează coroana
Imediat după plantare, socul se scurtează la 30-35 cm, pentru a dezvolta 3-4 tulpini principale. În primăvara celui de-al doilea an se aleg 2 – 3 tulpini poziționate sub formă de pahar, care se scurtează la 1/3 din lungime. Ramurile strâmbe și cele nedezvoltate se îndepărtează.
În anul al treilea se aleg 5 – 6 tulpini noi, iar ramurile groase din primul an se scurtează cu 3 – 4 noduri. Socul crește mai degrabă sub formă de tufă, dar dacă vrei să aibă un singur trunchi, în primul an se scurtează tulpina cu 20 cm mai sus decât punctul la care se proiectează coroana.
Mici secrete pentru dezvoltarea socului
Florile socului sunt sterile, se polenizează doar dacă plantezi împreună butași de la mai mulți arbuști de soc.
Dacă vrei să folosești doar florile, ceea ce este de recomandat, nu ai neapărat nevoie de polenizare și nu trebuie să plantezi mai mulți arbuști la un loc.
Toamna, odată la doi ani, este bine să sapi adânc pământul din jurul arbustului și să adaugi îngrășământ organic.
Nu uita să îl uzi des, pentru că îi place apa, mai ales dacă este secetă în zona în care locuiești.
Socul suportă gerul și nu este nevoie să fie protejat pe timp de iarnă.