Pregătește pahare de plastic sau răsadnițe de mici dimensiuni pe care le poți ține în casă, lângă o fereastră, sau în seră. Ai grijă ca fiecare răsadniță să aibă cel puțin trei găuri pentru scurgerea apei. Pune primul strat de nisip, apoi pământ de flori bine afânat și bogat în nutrienți.

Cum pregătești bulbii de ranunculus

Aceste flori au niște bulbi mai speciali, compuși din mai mulți bulbili alungiți, în care sunt depozitate substanțe hrănitoare pentru noua plantă. Bulbii au formă de gheară de cocoș și sunt uscați atunci când îi cumperi. Nu au textura fragedă a bulbilor de lalea sau de zambile. De aceea, trebuie puși la înmuiat în apă câteva ore înainte de a fi plantați.

După ce s-au înmuiat, bulbii se pun câte unul în fiecare răsadniță sau pahar, cu gheruța orientată în jos. Se acoperă cu un deget de pământ bine afânat și se apasă bine. Se udă din abundență și se acoperă cu o folie transparentă, pentru a menține o temperatură constantă la interior.

După aproximativ 3 săptămâni, vor răsări noile frunze și poți îndepărta ziua folia protectoare, pentru a primi cât mai multă lumină și soare. Și poți continua udarea moderat, în funcție de cât de repede se usucă pământul din răsadnițe.

Cum plantezi ranunculus în grădină sau în balcon

După ce plantele noi au crescut aproximativ de-o palmă, iar frunzele sunt de un verde strălucitor și viguros, le poți muta cu grijă în jardinierele din balcon sau direct în grădină, la începutul lunii aprilie.

Scoate răsadurile tinere cu tot cu pământ din cupele lor și plantează-le în locul dorit la distanță de aproximativ 10 – 15 cm între ele. Alege un loc bine drenat în grădină și folosește un strat de pământ hrănitor la bază.

În jardiniere, poți planta doar 2 sau 3 ranunculus, pentru a avea spațiu suficient să se dezvolte și să facă mai multe flori. O singură tufă de piciorul cocoșului poate avea între 5 și 10 flori primăvara, dacă beneficiază de pământ bun și îngrășăminte naturale.

După ce se usucă florile și frunzele în mod natural, bulbii se scot din pământ, se lasă să se usuce și se curăță bine. Se replantează în anul următor respectând aceleași condiții.

Dacă vrei să plantezi mai multe flori de primăvară, citește cum să îți faci răsadnițe ieftine acasă.