Narcisele sunt printre cele mai iubite flori de primăvară, parfumate, delicate și deosebit de decorative. Nu lipsesc din nicio grădină și, cu cât ai mai multe soiuri, cu atât sunt mai atrăgătoare. Dar, dacă vrei să cultivi varietăți olandeze cu flori mari, care costă mai mult, trebuie să știi să le plantezi corect, pentru a fi sigură că înfloresc la primăvară.

Cum să plantezi corect narcise

Alege un loc însorit, cu pământ bun și hrănitor. Sapă bine pământul înainte de a planta bulbii și fărâmițează bulgării, pentru a fi cât mai afânat. Adaugă mraniță sau compost pentru a asigura plantelor nutrienții necesari să înflorească.

Ai grijă să plantezi fiecare bulb cu partea ascuțită în sus, deoarece acolo va răsări mugurele din care se vor dezvolta frunzele și floarea.

Fiecare bulb se plantează la o adâncime de două ori mai mare decât lungimea sa. Spre exemplu, dacă un bulb este mic și are doar 2 cm lungime, îl plantezi la 4 cm adâcime. Dar bulbii mari, de 5 sau 6 cm lungime, se plantează la 10 cm adâncime în sol.

Acoperă bulbii cu pământ, tasează și adaugă deasupra un strat protector de scoarță de copac mărunțită sau de frunze și iarbă uscată, pentru a le ține de cald peste iarnă.

Un secret de la cultivatorii cu experiență

Bulbii de narcise care se cultivă în soluri nisipoase se plantează mai adânc cu două degete, decât este indicat. Iar bulbii care se cultivă în solurile grele și argiloase, se plantează puțin mai spre suprafață, ca să poată încolți ușor.

Câtă apă este necesară la plantare

Nu întotdeauna este necesar să uzi bulbii, după ce i-ai pus în pământ. Dacă prognoza meteo anunță câteva zile de ploi reci de toamnă, este bine să nu îi uzi. Dar dacă urmează cel puțin o săptămână de zile senine, este bine să umezești pământul ușor, ca să se așeze straturile și bulbii să fie protejați de frig.

sursa foto: 123rf.com