Untul gustos se folosește la sandviciuri, la sosuri de friptură, la prăjituri și biscuiți sau la blaturile crocante de tarte. Este un aliment cu o concentrație mare de colesterol și se consumă moderat.

Untul se poate păstra într-o cămară rece

În mod normal, termenul de valabilitate pentru unt este de 30 de zile. Dacă ai o cămară răcoroasă, unde temperatura nu trece de 14 – 15 grade Celsius, poți păstra untul în ambalajul lui original, într-o cutie de sticlă sau de inox. El va avea același gust bun și va fi ușor de întins pe pâine, fără să se strice aproximativ 2 săptămâni.

Frigiderul este cea mai sigură soluție

Dar cine locuiește la bloc, probabil nu are o cămară rece la îndemână și trebuie să păstreze untul gustos la frigider, chiar dacă se întărește.

Grăsimea untului este un mediu propice pentru dezvoltarea rapidă a bacteriilor și a mucegaiului, de aceea este important să fie păstrat la temperaturi de 3 – 4 grade, atunci când nu este consumat prea repede.

La frigider, untul rezistă în medie 45 – 50 de zile, iar la congelator aproape 6 luni.

Trucuri simple să păstrezi untul gustos mai mult timp

Pentru a păstra untul mai mult timp decât scrie pe ambalaj, din când în când se poate spăla cu o soluţie dintr-o linguriţă de bicarbonat de sodiu la 2 pahare de apă. Clăteşte-l de două, trei ori cu apă rece şi presară un praf de sare. Astfel, untul va rămâne bun de folosit pentru prăjituri, tarte și sosuri aproape 2 luni.

Dacă untul a început să se îngălbenească, răzuiește stratul superior, clătește-l bine cu apă rece și presară sare. Astfel, îl poți folosi la gătit, la copt sau prăjit.

Acoperă bucata de unt mai vechi cu felii de morcov tăiat pe lungime. Păstrează-l astfel la frigider şi îşi va recăpăta prospeţimea în două ore. Învelește untul într-un tifon înmuiat în apă rece și câteva linguri de oțet.

Oțetul împiedică dezvoltarea bacteriilor, elimină mirosul de rânced și păstrează culoarea frumoasă a untului. Untul învelit în acest tifon trebuie păstrat în suportul special pentru unt din frigider, din porțelan sau din inox.