Uleiul de floarea soarelui trece printr-un proces complex înainte de a ajunge în tigaia ta, limpede și curat. El se extrage din semințele de floarea soarelui la temperaturi ridicate, între 160 și 200 de grade Celsius.

Urmează rafinarea care constă în filtrare și albire, apoi eliminarea mirosului greu de ulei încins și reziduuri vegetale. Majoritatea producătorilor folosesc diverși solvenți chimici pentru a obține, în final, un produs curat și bun pentru gătit.

La ce temperatură se păstrează uleiul de floarea soarelui

Uleiul este un produs perisabil și râncezește în câteva zile, dacă nu este păstrat corespunzător. Chiar dacă îl cumperi în sticle din plastic, acasă este bine să îl transferi în sticlă de culoare închisă, maronie sau verde. Așa trebuie păstrate de altfel toate uleiurile vegetale, presate la rece sau la cald. Sticla trebuie să se închidă ermetic pentru a nu permite pătrunderea bacteriilor.

Uleiul de floarea soarelui proaspăt cumpărat poate fi păstrat într-o cămară rece, la întuneric. Expunerea la lumină și mai ales la lumina soarelui grăbește râncezirea.

De câte ori îl poți folosi la prăjit

Se recomandă folosirea uleiului de floarea soarelui crud la salate, pentru aportul lui mare de acizi Omega 6. La prăjit, însă, uleiul poate fi folosit de două ori, cel mult de trei ori. Trebuie să știi, însă, că proprietățile benefice ale acestui ulei se pierd după ce l-ai prăjit o dată.

Pentru a-l păstra mai mult timp, îl poți strecura cu o strecurătoare foarte fină, în care ai pus pânză de tifon, să cureți toate impuritățile și resturile de alimente. Spre exemplu, dacă ai prăjit cartofi, lași uleiul să se răcească, îl strecori și îl pui într-un borcan închis la frigider. Îl mai poți folosi încă o dată, cel mult de două ori, dacă stă la rece și dezvoltarea bacteriilor este încetinită. Miroase uleiul înainte de a-l folosi a doua oară și, dacă mirosul este unul natural, îl poți refolosi.

Dacă ai prăjit carne, nu se recomandă refolosirea uleiului, deoarece va râncezi mai repede și dezvoltă compuși chimici toxici pentru organism.

Perioada lui de valabilitate, după deschidere, este de 6 luni, dar bucătarii cu experiență nu recomandă folosirea uleiului la prăjit mai mult de două ori. Mulți producători recomandă pe ambalaj că uleiul poate fi folosit la prăjit cel mult de 7 ori, însă nu este deloc bine pentru sănătatea ta!

sursa foto: 123rf.com