De fiecare dată când pui rufele la spălat, fie ele tricouri, pulovere, pantaloni sau lenjeria de pe pat, fii atentă la cantitatea de detergent pe care o adaugi în mașină. Când e prea mult, nu vei păstra hainele moi și delicate la atingere.

Din cauza recipientelor mari montate pe ușa mașinii, suntem tentate să turnăm mult detergent, fiind convinse că numai așa scăpăm de pete. În realitate, prea mult detergent deteriorează materialele. Mașina nu reușește să îl clătească foarte bine, se acumulează în haine și le face mai aspre. În acest caz, nici balsamul nu te mai ajută.

Data viitoare când speli, folosește cu un sfert mai puțin detergent decât pui tu de obicei și vei vedea că rufele sunt la fel de bine spălate, dar mai moi și delicate.

Din aceleași considerente, este bine să reduci și cantitatea de balsam pe care o adaugi la spălat. Mulți detergenți mai noi și mai scumpi au deja particule de balsam incluse, iar o cantitate prea mare nu mai este ușor de clătit, mai ales dacă speli la temperaturi joase.

Folosește bile sau mingi de tenis

Pune în mașina de spălat, printre rufe, două sau trei bile ecologice sau mingi de tenis curate. Primele conțin de obicei particule ceramice care atrag puful, scamele și firele de păr. Dar atât bilele, cât și mingile separă rufele în timpul spălării și al clătirii, astfel încât se curăță mai ușor reziduurile și vei avea hainele moi.

Folosește oțet dacă vrei hainele moi

Se știe că un strop de oțet adăugat în apa plină de calcar previne depunerile și înmoaie rufele. Folosește doar o jumătate de ceașcă de oțet alb la aproximativ 5 kilograme de haine pe care le pui în mașina de spălat.

Dar ai grijă să folosești doar oțet alb din vin. Oțetul de mere, care este mai colorat, îți poate păta rufele.

Praful de copt, o altă soluție ieftină

În loc de oțet, dacă nu suporți mirosul lui, ai putea folosi praf de copt, dar cu prudență. Este recomandat doar pentru rufele albe sau de culoare deschisă, deoarece poate decolora hainele în culori tari.

Însă are și avantaje pe care nu le poți trece cu vederea: previne depunerile de calcar în mașină, împiedică detergentul să se acumuleze în țesături și neutralizează mirosurile neplăcute de tutun sau transpirație.

Ai grijă să nu folosești niciodată praf de copt împreună cu oțet la spălat, deoarece cele două substanțe se neutralizează una pe cealaltă și nu vor mai avea niciun efect benefic.

sursa foto: 123rf.com