Calculatorul este astăzi cel mai bun și cel mai mare depozit de fotografii personale. În memoria lui poți stoca milioane de poze din călătoriile tale, de la evenimentele de familie și din momentele importante din viața ta. Cu toate acestea, mulți dintre noi păstrează și fotografii mai vechi, pe hârtie, prin cutii uitate în dulapuri sau, mai rău, în magaziile pline de praf. Multe dintre ele au, însă, amintiri prețioase și merită să fie salvate și păstrate în condiții bune.

Transferă fotografiile vechi pe suport electronic

Majoritatea centrelor de prelucrare a fotografiilor au tehnologia necesară de a transforma pozele vechi în imagini digitale. Apelează la un astfel de centru sau copiază singură pozele de hârtie cu ajutorul unui scanner pentru a le stoca într-un computer, pe cd-uri sau într-un hard extern. Astfel, poți fi sigură că nu le vei pierde niciodată, mai ales dacă faci mai multe copii. Cu toate acestea, un album foto are farmecul lui, poți adăuga diverse notițe lângă poze, date și detalii importante despre momentele și oamenii care apar în imagini. Ferește-te însă să păstrezi albumele foto în beciul umed sau în podul casei, unde căldura de peste vară distruge fotografiile vechi. Cel mai bine este să le păstrezi într-un loc întunecat, la temperatura camerei, departe de sursele de căldură sau de umezeală.

  • Fotografiile vechi trebuie ferite de lumină și de razele soarelui, care le decolorează.
  • Dacă vrei să scrii ceva pe spatele fotografiilor, folosește mai bine un creion moale, decât pixul sau stiloul.
  • Grupează fotografiile în funcție de evenimente sau de importanța lor și păstrează-le în plicuri, pe care poți face notițele dorite. Dacă le ții înghesuite unele peste altele în cutii, este posibil să se lipească unele de altele. De asemenea, nu este bine să ții pozele vechi nici în pungi de plastic, deoarece favorizează apariția mucegaiului.
  • Nu prinde fotografiile cu elastic, benzi de cauciuc sau agrafe de hârtie. Le șifonează și lasă urme permanente asupra lor, sau, mai rău, cauciucul se poate lipi de poze.

credit foto: Pearl Mountain / Foter.com / CC BY-SA” target=”_blank”>Foter.com