Legumele uscate, făina sau pastele sunt sensibile la umezeală și căldură. Ele trebuie depozitate în spații răcoroase, bine aerisite și în recipiente care pot fi dezinfectate înainte. Cutiile din plastic sau borcanele mari din sticlă, cu capace etanșe, sunt cele mai potrivite. De asemenea, este recomandat și un aparat de vidat pentru boabe precum orez, năut sau fasole.

Făina

Frigiderul este locul cel mai indicat loc pentru a păstra făina pe termen lung, dar rareori se întâmplă să avem spațiu disponibil. De aceea, se poate alege o cămară răcoroasă și bine aerisită sau chiar un dulap din balcon, câtă vreme afară este foarte rece. Făina trebuie ținută fie în ambalajul original din hârtie, fie în cutii de carton dur. Din când în când se recomandă să amesteci în făină cu o paletă de lemn pentru a pătrunde aerul și în straturile inferioare.

Truc: Presară un strat potrivit de sare de mină pe fundul cutiei înainte de a adăuga făina. Sarea va absorbi umiditatea și va împiedica apariția moliilor.

Mălaiul

Și mălaiul trebuie păstrat la rece, într-un sac de pânză curată din cânepă sau din bumbac sau în cutii de sticlă etanșe. Un beci uscat și bine aerisit este ideal. Câteva luni îl poți ține și în cutii de plastic, dar cele din sticlă sunt mult mai sigure pe termen lung. Periodic, măcar o dată pe lună, mălaiul trebuie afânat și chiar cernut cu o sită fină, ca să nu ai surpriza că apar molii și gândăcei.

Truc: pune în sacul sau în cutia cu mălai un drob potrivit de sare. Acesta absoarbe umezeala și împiedică apariția mucegaiului și a dăunătorilor.

Orezul

Boabele de orez stau cel mai bine în cămară, în borcane de sticlă cu închidere etanșă. Dacă nu desfaci pungile cu orez din comerț, le poți ține aproximativ doi ani. Dar, după ce le desfaci, e bine să transferi orezul în borcane. Sunt indicate și cutiile de plastic sau pungile argintii realizate dintr-o folie de aluminiu prin care nu trece nici umiditatea și nici căldura.

Truc: înainte de a depozita orezul în borcane, ai grijă să le speli bine și să le dezinfectezi cu alcool sau oțet și apoi să le lași să se usuce.

Fasolea și legumele uscate

Lintea, fasolea, bobul sau legumele uscate pot fi păstrate aproape un an de zile în cutii din plastic închise etanș. Aerul umed, căldura și lumina determină râncezirea boabelor și pot favoriza apariția dăunătorilor.

Truc: dacă ai o cantitate mare de boabe de fasole și vrei să o păstrezi doi sau trei ani, cel mai bine este să o împarți în pungi de câte 500 de grame, să le videzi și să le sigilezi. Fără aer, legumele uscate vor rezista mult timp și nu își vor pierde elementele nutritive.

Pastele

Se păstrează cel mai bine în cutii pentru alimente cu capac, de preferabil din sticlă, pentru a fi într-un mediu cât mai uscat. Făcute din făină de grâu dur și depozitate corect, pastele se păstrează minimum 3 ani într-un spațiu întunecos și bine aerisit.

Truc: Gărgărițele și dăunătorii pot roade cutiile din carton sau pungile de plastic în care cumperi pastele, de aceea este mult mai bine să le păstrezi în recipiente de sticlă, împreună cu un pachețel de silica gel care absoarbe umiditatea. Sunt potrivite și pungile care pot fi vidate pentru un timp mai îndelungat.