Toate alimentele uscate, de la făină, la fasole sau paste sunt sensibile la umezeală și căldură. Ele trebuie depozitate în spații răcoroase, bine aerisite și în recipiente care pot fi dezinfectate înainte. Cutiile din plastic sau borcanele mari din sticlă, cu capace etanșe, sunt cele mai potrivite. De asemenea, este recomandat și un aparat de vidat pentru boabe precum orez, năut sau fasole.

 

Făina, se păstrează bine afânată

Frigiderul este locul cel mai indicat loc pentru a păstra făina pe termen lung, dar rareori se întâmplă să avem spațiu disponibil. De aceea, se poate alege o cămară răcoroasă și bine aerisită sau chiar un dulap din balcon, câtă vreme afară este foarte rece. Făina trebuie ținută fie în ambalajul original din hârtie, fie în cutii de carton dur.

Din când în când se recomandă să amesteci în făină cu o paletă de lemn pentru a pătrunde aerul și în straturile inferioare. Și ai grijă să stea la rece. Dacă o păstrezi la temperaturi ridicate, uleiurile din bobul de grâu se oxidează și își schimbă mirosul și gustul.

Truc: Presară un strat potrivit de sare de mină pe fundul cutiei înainte de a adăuga făina. Sarea va absorbi umiditatea și va împiedica apariția moliilor.

Mălaiul poate face gândăcei

Și mălaiul trebuie păstrat la rece, într-un sac de pânză curată din cânepă sau din bumbac sau în cutii de sticlă etanșe. Un beci uscat și bine aerisit este ideal. Câteva luni îl poți ține și în cutii de plastic, dar cele din sticlă sunt mult mai sigure pe termen lung, de peste un an. Periodic, măcar o dată pe lună, mălaiul trebuie afânat și chiar cernut cu o sită fină, ca să nu ai surpriza că apar molii și gândăcei.

Truc: pune în sacul sau în cutia cu mălai un drob potrivit de sare. Acesta absoarbe umezeala și împiedică apariția mucegaiului și a dăunătorilor. Se mai poate pune și o furculiță din fier în centru, așa cum făceau bunicile de la țară, ca să se menține o temperatură scăzută și în interiorul sacului.

Orezul rezistă luni de zile

Boabele de orez stau cel mai bine în cămară, în borcane de sticlă cu închidere etanșă. Dacă nu desfaci pungile cu orez din comerț, le poți ține aproximativ doi ani. Dar, după ce le desfaci, e bine să transferi orezul în borcane. Sunt indicate și cutiile de plastic sau pungile argintii realizate dintr-o folie de aluminiu prin care nu trece nici umiditatea și nici căldura.

Truc: înainte de a depozita orezul în borcane, ai grijă să le speli bine și să le dezinfectezi cu alcool sau oțet și apoi să le lași să se usuce. Borcanele trebuie să fie foarte curate, pentru a nu favoriza mucegaiul și mirosurile neplăcute.

Fasolea și alte boabe uscate

Lintea, fasolea, bobul sau alte legume uscate pot fi păstrate aproape un an de zile în cutii din plastic închise etanș. Aerul umed, căldura și lumina determină râncezirea boabelor și pot favoriza apariția dăunătorilor.

Truc: dacă ai o cantitate mare de boabe de fasole și vrei să o păstrezi doi sau trei ani, cel mai bine este să o împarți în pungi de câte 500 de grame, să le videzi și să le sigilezi. Fără aer fasolea va rezista mult timp și nu își va pierde elementele nutritive.

Pastele, printre alimentele uscate cele mai rezistente

Se păstrează cel mai bine în cutii pentru alimente cu capac, de preferabil din sticlă, pentru a fi într-un mediu cât mai uscat. Făcute din făină de grâu dur și depozitate corect, pastele se păstrează minimum 3 ani într-un spațiu întunecos și bine aerisit.

Truc: Gărgărițele și dăunătorii pot roade cutiile din carton sau pungile de plastic în care cumperi pastele, de aceea este mult mai bine să le păstrezi în recipiente de sticlă, împreună cu un pachețel de silica gel care absoarbe umiditatea. Sunt potrivite și pungile care pot fi vidate pentru un timp mai îndelungat.

foto: 123rf.com