Păstrează frigiderul curat și ține cont de locul cel mai potrivit pentru fiecare aliment în parte. În funcție de temperatură și de umiditate, alimentele trebuie depozitate astfel încât să se mențină mai multă vreme proaspete și gustoase.

Ușa frigiderului, potrivită pentru alimentele rezistente

Locul cel mai puțin rece din frigider este ușa, în special jumătatea inferioară, unde se recomandă să depozitezi alimentele cele mai puțin perisabile. Conservele care trebuie ținute la rece, borcanele și sticlele cu diverse sosuri și sucuri pot fi ținute pe ușa frigiderului, în funcție de termenul lor de valabilitate. Lactatele nu trebuie ținute pe ușă, și nici produsele din carne. În schimb, pot fi depozitate ouăle, dar numai în partea superioară, unde temperatura este mai scăzută.

Rafturile inferioare, cele mai reci

În partea de jos a frigiderului, unde este cel mai rece, este bine să păstrezi alimentele cu termen scurt de valabilitate. Smântâna, iaurturile, brânzeturile sau mâncarea gătită, care se poate strica ușor, trebuie să stea la temperaturi mai scăzute, iar primele două rafturi de jos sunt cele mai indicate. Tot aici este bine să păstrezi câteva ore carnea crudă, înainte de a o găti.

Rafturile superioare, pentru alimente ambalate

Mezelurile, untul sau cașcavalul, ambalate în foliile lor protectoare, se păstrează cel mai bine pe rafturile superioare, unde temperatura este de obicei ușor mai ridicată, pentru că aceste alimente nu trebuie să înghețe, ca să nu își schimbe gustul. Tot aici poți păstra fructele cu coaja mai tare precum perele sau strugurii.

Sertarele, bune pentru legume

În partea de jos a frigiderului, se află de obicei două cutii pentru legume și fructe, unde umiditatea este mai ridicată, iar temperaturile constante. Aici poți păstra legumele și fructele proaspete, mai puțin bananele și roșiile, precum și verdeața ca pătrunjelul sau mărarul. Este indicat să pui un strat de șervețele din hârtie în cutii, care să absoarbă apa și să prevină apariția mucegaiului. Astfel, legumele se vor păstra mai multă vreme bune de consum.

sursa foto: 123rf.com