El a precizat că reprezentanții MAI vor ajuta la împărțirea Sfintelor Paște și a Luminii sfinte către toate bisericile din țară.

Românii vor putea merge, organizat, „la fel cum merg la supermarket”, să ia pâinea binecuvântată de la biserici, vineri și sâmbătă, între orele 7-17, a precizat Marcel Vela.

„Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 -17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat, similar magazinelor alimentare”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, în declarația pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „Pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserică” și va trece numele lăcașului de cult din zona sa de rezidență.

În ceea ce privește Lumina Sfânta, această va fi adusă la locuințele românilor de către voluntari și de către echipajele de ordine publică.

„Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seară zilei de sâmbătă, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliția locală, cât și cadrele Ministerului Apărării Naționale), începând cu orele 20.00.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumina, primită de la voluntari, tuturor vecinilor”, a subliniat Marcel Vela.

Vezi și Regulile anunțate de BOR pentru Florii și Paște. În ce condiții se poate lua Lumina. Preotul poate veni acasă!

Citește și: