Niciodată nu poți spune că lași câinele singur acasă în siguranță, dar trebuie să respecți câteva reguli stricte pentru a preveni orice accident. Este important și să îi cunoști foarte bine preferințele și modul în care se joacă singur.

Câinii sunt animale sociale și iubesc compania altor animale și mai ales pe a stăpânilor preferați. Știi deja că micul tău prieten suferă și este stresat, dacă rămâne singur în casă. De mic, puiul de câine trebuie să învețe că vor fi și momente în care va sta singur în casă. Dacă îl înveți la vârsta potrivită, câinele adult va suporta mai ușor singurătatea.

Când începi dresajul pentru a lăsa câinele singur acasă

Micul pui are nevoie de câteva săptămâni să se acomodeze acasă la tine, să învețe locurile, camerele, oamenii, mirosurile. După ce simți că s-a acomodat și că este liniștit și fericit la tine acasă, lasă-l singur treptat într-o cameră câte un sfert de oră sau o jumătate de oră în fiecare zi.

Pe măsură ce se acomodează cu singurătatea, crești timpul de la o jumătate de oră la două sau chiar trei ore. Lasă-i apă și hrană, câteva jucării și ai grijă să nu ajungă la cabluri sau la diverse obiecte pe care le poate roade ușor. Ține cont de faptul că nu este indicat să lași singur câinele mai mult de 2 ore, dacă are mai puțin de 5 luni.

Ce reguli să respecți când pleci de acasă

Stabilește un spațiu anume din casă în care va sta câinele singur. Alege un hol sau o cameră sau balconul, în care câinele va rămâne singur, și nu îl schimba. El trebuie să învețe că este în siguranță în acea cameră și că nu îl stresează nimic.

Îndepărtează orice obiect periculos: plante, cabluri, oglinzi, cutii metalice, obiecte ascuțite, jucăriile copiilor. Lasă-i la îndemână jucăriile lui și obiecte pe care nu le poate strica sau în care nu se poate răni singur.

Pleacă de acasă o jumătate de oră, puțin câte puțin, treptat… până când se obișnuiește cu acest ritual. Fii calmă când pleci, vorbește-i blând, nu ridica vocea, nu striga după el să îți iei la revedere. Vorbește calm, ieși pe ușă și pleacă!

Folosește un telefon mobil mai vechi să îl urmărești să vezi ce face. Pornește camera video a telefonului și folosește o aplicație simplă de chat. Așa vei știi imediat dacă plânge, dacă sare și dărâmă obiecte, dacă este agitat sau dacă stă cuminte.

Nu vorbi cu el de afară pentru că se va simți încurajat să sară pe ușă și să plângă după tine. Cu răbdare, îl poți dresa treptat să accepte singurătatea timp de câteva ore, deși nu este recomandat să lași niciun animal singur în casă mai mult de trei – patru ore, oricât de educat ar fi.

Ține cont de următoarele sfaturi:

Nu pleca de acasă când doarme. Câinele trebuie să te vadă când pleci. Este important să fii liniștită, să nu te agiți, să nu trântești obiectele sau ușa. Vorbește-i calm înainte de a pleca din casă.

Nu pleca dacă se anunță furtună cu fulgere și tunete.

Nu pleca seara, pe întuneric, decât dacă este obișnuit deja să rămână singur și pe timpul nopții.

Dacă știi că nu suportă mai mult de o oră sau două să stea singur, roagă un prieten bun să treacă pe la el și să îl verifice.

Când te întorci acasă, recompensează-l cu blândețe, cu mângâieri, cu o tratație gustoasă pe care știi că o preferă. Recompensa îi oferă sentimentul că a făcut ceva bine, de care tu ești mulțumită.

Foto: Pexels.com