Începe de când e de vârsta grădiniței și continuă cu informații și exemple pe măsura vârstei lui. Psihologul te sfătruiește cum îți înveți copilul să gestioneze banii. Relația copilului cu banii ”trebuie să fie una sănătoasă. Tocmai acest lucru este greu de realizat pentru că noi, adulții, nu avem o relație sănătoasă cu banii, iar copiii urmează exemplul nostru”, constată psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Este bine sau nu să-ți lauzi copilul?

Pentru ca să îți înveți copilul să gestioneze banii, ar trebui să-ți înveți fiul și fiica încă de mici anumite concepte, cum sunt: bugetul, venitul, cheltuielile, taxele, economiile, nevoi și priorități versus dorințe. Dacă a înțeles că banii reprezintă o resursă finită și că putem cumpăra cu ei ceea ce ne trebuie, în primul rând, și abia apoi ceea ce ne dorim și nu e neapărat necesar, va fi rezonabil”, spune specialistul.

Cum îți înveți copilul să gestioneze banii: Oferă-i un exemplu bun

În primul rând, este bine să fii tu un exemplu. Un studiu al Universității Cambridge a descoperit că obiceiurile financiare sunt deja formate la împlinirea a 7 ani. Aceasta înseamnă că micuții își observă părinții și vor imita ceea ce văd la ei. Arată-le un exemplu bun pe care ei să-l urmeze. Încă de la vârsta grădiniței pune-i la dispoziție o pușculiță. Ai putea folosi, mai degrabă, un borcan de sticlă. Așa poate vedea clar cât adună. Dacă își dorește ceva, pune-l să ia el banii și să vadă cât cheltuiește. Dacă nu știe să socotească, ajută-l tu. Oricum, va vedea clar cât consumă și, cu timpul, va învăța valoarea. Dacă vrea mai multe lucruri, poți să-i arăți din grămăjoara de hârtii și monede, cât ar însemna fiecare și că nu și le-ar putea permite pe toate.

Cum îți înveți copilul să gestioneze banii: Dă-i bani de buzunar cu măsură

”Este bine să-i dai copilului bani de buzunar încă din clasa pregătitoare. Fie îi dai zilnic (dacă nu are pachet), fie săptămânal. Astfel, îl vei obișnui cu gestionarea pe perioade scurte de timp a unor sume mici, mai ales dacă nu știe să socotească sume mari. De îndată ce va învăța mai multă matematică, puteți rezolva probleme chiar luând situații concrete. Îl vei determina să facă mintal calcule simple”, te sfătuiește Cristina Ion-Rădulescu. Ai putea să-i dai o anumită sumă doar în urma anumitor servicii pe care le face, pentru a înțelege că banii se câștigă, nu se primesc degeaba. Totuși, nici nu ar trebui să înțeleagă faptul că trebuie remunerat pentru orice face prin casă. Tu nu ești plătită să ai grijă de el.

Cum îți înveți copilul să gestioneze banii: Învață-l să fie responsabil

Adolescenții sunt supuși unei presiuni sociale mai mari. ”Trebuie” să poarte haine de firmă, să aibă telefoane scumpe etc. Altfel, ar putea fi excluși dintr-un anumit grup. Este bine să-i spui că valoarea adevărată a unui om nu stă în ceea ce are, ci în ceea ce este și poate să facă. Arată-i cum poate fi mulțumit cu ceea ce are și cum își poate alege prieteni adevărați care nu țin cont de criterii superficiale. Pentru a-l responsabiliza, i-ai putea face un cont bancar pe care să i-l alimentezi lunar. Dacă cheltuiește prea mult și rămâne fără bani, nu-l vei ajuta decât dacă e neapărată nevoie și vei scădea din suma pe care i-o vei da luna următoare. Așa va învăța să-și gestioneze un buget. În plus, explică-i care este pericolul împrumuturilor și al cărților de credit. Va trebui să dea mult mai mult înapoi. În unele cazuri, este mai profitabil să aștepți, să economisești și să cumperi atunci când ai toată suma. Așa își însușește și răbdarea, și cumpătarea.

Cum îți înveți copilul să gestioneze banii: Educația financiară începe din copilărie

”Educația financiară în familie trebuie făcută încă de timpuriu. Totuși, nu împovăra copilul cu detalii despre ratele voastre la bancă sau alte datorii. Există cărți despre educația financiară la cei mici. Dintre cei care au tratat subiectul, mi se pare demn de menționat Robert Kiyosaki. Este bine să știi în permanență pe ce anume a cheltuit. Îi vei dirija și ajusta nevoile și dorințele. Evident, nu-i va da pe droguri, alcool sau țigări în adolescență, dar nu va fi nevoie nici să fure / să se împrumute fără știrea părinților. Nu ar trebui umilit prin tăierea finanțelor drept pedeapsă. Așa va dezvolta o relație nefirească cu subiectul ”bani”. Va apărea o încărcătură emoțională greu de gestionat, ” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com