Poate că îi schimbi hrana prea des sau poate că pisica ta este pre mofturoasă și abia mănâncă ce îi oferi tu. Dacă devine nervoasă, se scarpină des și mănâncă foarte puțin, poate că pisica are alergie la hrană și trebuie să depistezi din timp acest lucru.

Alergia la hrană poate apărea la orice vârstă, dacă apar ingrediente noi în mâncarea pe care i-o pregătești sau în hrana pe care o cumperi din comerț.

Primele semne ale alergiei la hrană

Pisica începe să se scarpine mai des. Apar zone roșiatice pe piele, în special în jurul gâtului, pe burtică și în jurul anusului.

Începe să îi cadă părul în anumite zone și este posibil să apară niște cruste pe piele. Poate face infecții în zona urechilor, dacă alergia este severă.

De asemenea, pot apărea problemele digestive. Pisica nu mai vrea să mănânce sau mănâncă, dar vomită și are perioade lungi în care respiră greu. În plus, diareea este și ea un semn frecvent al alergiilor la hrană.

Bineînțeles, toate aceste simptome pot fi comune și cu alte boli. Inclusiv alergia la ciupiturile puricilor se poate manifesta aproximativ la fel. De aceea, este bine să ajungi imediat la un medic veterinar și să îi faci analizele indicate de acesta.

Cum descoperi ingredientele problemă

Dacă pisica ta mănâncă doar hrană din comerț, este destul de greu să descoperi la ce ingrediente face alergie. Nu toate ingredientele sunt trecute pe etichetă și, oricum, majoritatea tipurilor de hrană conțin în general cam același lucru. Diferența o face calitatea și procentul în care sunt folosite anumite ingrediente, precum și prezența sau absența coloranților și aditivilor.

Trebuie să știi că, în general, pisicile sunt alergice la carnea și organele de oaie, la anumite ingrediente din carnea de pește și la unele produse lactate.

Veterinarul îți va indica o hrană specială dacă pisica are alergie și, probabil, îți va da câteva rețete să îi pregătești anumite mâncăruri acasă, din ingrediente cât mai proaspete și sigure.

Numai prin încercări și eliminarea treptată a anumitor ingrediente îți vei da seama la care dintre ele face alergie. Începe cu ficatul, cu organele, cu orice timp de carne grasă, cu brânza sau laptele și chiar cu orezul.  Este indicat ca hrana pe care o pregătești acasă să aibă cât mai puține grăsimi și proteine.

foto: 123rf.com