Frunze complet uscate

Dacă doar una sau două frunze sunt complet uscate, acest lucru face parte din procesul natural de regenerare a plantei. Frunzele bătrâne se ofilesc, pentru a face loc altora noi. În acest caz, este bine să le tai imediat ce vezi că se usucă de tot.

Frunze cu vârfuri uscate

Dacă observi vârfuri maronii, gălbui și uscate la mai multe frunze, acest lucru poate însemna:

  • Că nu ai udat suficient de bine planta;
  • Că are un pământ de proastă calitate, în care nu mai are nutrienți;
  • Rădăcinile suferă fie pentru că este un ghiveci prea mic, fie că au fost udate în exces și încep să putrezească.

Pete gălbui sau maro la mijlocul frunzelor

Apariția de pete maronii sau galbene în mijlocul frunzelor la plantele din ghiveci arată că le-ai udat prea mult și prea des. Pământul din vas a fost în permanență umed, iar rădăcinile și tulpinile principale încep să putrezească. Primele semne apar pe frunze și trebuie imediat să muți ghiveciul la soare, să lași pământul să se usuce și apoi să îl ții la umbră două sau trei zile înainte de a pune apă din nou, în cantitate moderată.

Frunzele de la bază se îngălbenesc

Dacă sunt doar două, trei frunze galbene la baza plantei, poate fi vorba doar despre procesul natural de îmbătrânire. Dar, dacă se îngălbenesc rapid mai multe frunze la bază, înseamnă că:

  • Nu au apă suficientă;
  • Stau în frig și curenți de aer rece;
  • Stau direct în soare și nu suportă razele fierbinți.

Pete negre sau albe pe frunze

Acestea sunt semne clare că frunzele și întreaga plantă ar putea fi atacate de ciuperci și mucegaiuri. Taie imediat frunzele bolnave și verifică să nu fie ciuperca prezentă și pe tulpinile plantei. Tratează plantele din ghiveci cu soluții antifungice și udă-le moderat pentru că umezeala nu este benefică în această perioadă.

Frunze prea mici și deschise la culoare

Acest lucru poate indica faptul că planta ta nu primește suficientă lumină naturală și soare. Alege un loc potrivit lângă o fereastră sau într-un balcon luminos și bine aerisit. Dacă nu ai pus niciodată nutrienți, cumpără o soluție nutritivă adecvată și hrănește planta. Taie toate crengile anemice și frunzele care nu s-au dezvoltat suficient.

Dacă îți plac plantele de apartament, învață cum se îngrijeste o Primula. E plină de culoare și te binedispune!

Vezi și sfaturi despre cum să îngrijești plantele iarna

foto: Shutterstock