Verifică dacă au nevoie de ghivece mai mari

După câțiva ani în care plantele decorative au crescut prea mari pentru ghiveciul lor este nevoie de o schimbare.

Dacă sunt prea stufoase sau prea lungi, dacă au rămas cu ramurile golașe, este timpul să le dai o mână de ajutor și să le transplantezi într-un vas mai mare cu pământ mai mult la rădăcină.

De obicei, plantele de talie medie, care au o creștere rapidă trebuie transplantate o dată la doi ani. Plantele cu creștere lentă se pot muta în alt vas după 5 ani.

Dar plantele tropicale precum bromeliile sau orhideele nu au nevoie de alte ghivece decât în cazul în care rădăcinile is în afara ghiveciului.

Poți să întinerești plantele prin tăieri

Folosește o foarfecă bine ascuțită și dezinfectată cu alcool sanitar și taie ramurile sau frunzele uscate, îngălbenite sau bolnave.

Păstrează forma plantei și taie ramurile care au crescut în afara coroanei. Ai grijă să tai mereu ușor oblic, deasupra unui nod de frunze.

Taie ramurile prea mari la jumătate sau la o treime față de cât erau ele inițial. Din ele vor crește ramuri noi și planta se va îndesi.

Tăierile sunt binevenite la sfârșit de februarie, înainte de apariția mugurilor noi de frunze și flori.

Pune la înrădăcinat butași din plantele îmbătrânite

plante puse la inradacinat

O metodă bună de a întineri plantele din casă este butășirea, adică înmulțirea lor prin butași pentru a avea o generație nouă și proaspătă.

Butășirea poate avea loc și pe timpul iernii. Taie vârfurile ramurilor astfel încât să ai cel puțin 4 sau 5 noduri cu frunze și pune capetele în ghivece cu pământ sau în sticle cu apă.

Dacă pui butașii direct în pământ, este bine să folosești soluții speciale pentru înrădăcinare care se găsesc în magazinele dedicate plantelor.

sursa foto: 123rf.com/craftiments.com