Chiar dacă am avut o primăvară ploioasă și răcoroasă, vara ne bate la ușă, iar aparatul de aer condiționat devine o necesitate în casele prea călduroase. Dacă te gândești să îți instalezi un aparat de aer condiționat, iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta.

Un aparat de aer condiționat va funcționa la capacitate maximă numai dacă este instalat corect. Ține cont și de faptul că un singur aparat, indiferent de capacitatea lui, nu va asigura un flux de aer rece constant în întreaga casă. De aceea, este bine să te gândești din timp la două aparate, în funcție de mărimea apartamentului și de poziția camerelor.

Cum alegi locul potrivit pentru aparatul de aer condiționat

Unitatea interioară trebuie amplasată la înălțime, cu aproximativ 10 cm mai jos de tavan și într-un loc de unde fluxul de aer să nu bată direct spre pat, spre canapea sau spre birou. Amplasarea aparatului la jumătatea peretelui sau lipit de tavan nu este recomandată. În al doilea rând, trebuie să ții cont de faptul că furtunul care leagă cele două unități trebuie să fie oblic față de aparatul de interior, pentru scurgerea apei reziduale. În condițiile în care capacitatea aparatului este direct proporțională cu mărimea camerei, acesta va avea randamentul scontat. Spre exemplu, pentru o suprafață cuprinsă între 15 și 35 mp, este necesar un aparat cu capacitatea de 12.000 btu, iar pentru o cameră de 30 – 50 mp se recomandă un aparat de 18.000 btu.

Sfaturi practice pentru unitatea exterioară

Cea de a doua unitate a aparatului de aer condiționat, care trebuie amplasată în exteriorul casei, trebuie montată cât mai aproape de o fereastră sau într-un loc ușor accesibil. În cazul unei defecțiuni, echipa de intervenție trebuie să ajungă ușor la aparat. Pe de altă parte, unitatea exterioară nu trebuie să fie la o distanță mai mare de 7 metri liniari, în cazul aparatelor clasice, și 15 metri liniari, în cazul aparatelor de tip Inverter. Dacă distanța este mai mare, randamentul aparatului scade și consumă mai multă energie pentru a răcori atmosfera din casă.

sursa foto: 123rf.com