Cuprins
Hortensiile sunt plante destul de pretențioase, care se aclimatizează mai greu la noi în țară. Ele au mare nevoie de soare și de căldură, dar și de umezeală bine controlată. Odată ce ai reușit să prinzi câteva hortensii sănătoase în curte, poți să înmulțești hortensiile și să obții noi plante care fac flori chiar din primul an.
Cum tai butașii de hortensii în mod corect
Luna aprilie este cea mai potrivită perioadă de primăvară în care poți să înmulțești hortensiile. Pregătește o foarfecă bine ascuțită și dezinfectată cu alcool sanitar. Apoi pregătește câteva ghivece mici cu turbă de bună calitate, bine udată să fie umedă, dar să nu rețină apa.
Caută ramurile tinere, verzi și fragede, care au răsărit deja din lunile februarie – martie. Lăstarii trebuie să aibă în medie 5 cm lungime și cel puțin 4 – 6 frunzulițe în vârf.
Taie lăstarii tineri oblic, imediat deasupra nodului din care au început să crească din crengile lemnoase. Taie și toate frunzele, în afară de cele două din vârf. Pe acestea le tai pe jumătate, astfel încât butașii să nu trimită energia spre frunze, ci să dezvolte rădăcini.
Cum înmultești hortensiile: pregătirea butașilor
Cumpără o soluție de înrădăcinare de la fitofarmacie. Înmoaie baza butașilor de hortensie în soluție, conform instrucțiunile de pe pachet.
Dacă nu ai soluție specială de înrădăcinare, folosește un pământ foarte bun, cu turbă brună. Plantează butașii în pământul bine udat și apasă bine în jurul lor, să nu rămână goluri de aer.
Deasupra lor poți pune borcane de sticlă de mărime medie sau îi poți lăsa descoperiți.
Plasează ghivecele cu butași într-o zonă protejată, fără curenți de aer rece, dar și fără soare direct. Ei au nevoie de căldură și de o temperatură relativ constantă.
Cum se îngrijesc butașii de hortensii
În primele zile, este foarte important ca tulpina butașilor să nu mucegăiască. Este bine să uzi ghivecele doar în farfurioare, turba va absorbi necesarul de apă, dar excesul trebuie înlăturat.
Ai grijă să uzi butașii de hortensii în mod regulat, chiar zilnic dacă este necesar.
După aproximativ o lună, vei observa că mugurele din centru devine tot mai verde și începe să crească. Atunci știi sigur că au dezvoltat rădăcini.
Poți muta butașii în ghivece mai mari în prima vară. Unii dintre ei vor face și flori. Toamna târziu trebuie protejați de frig și îmbrăcați cu plasă de protecție sau mutați într-un spațiu bine luminat și ferit de îngheț cum ar fi un solar sau o verandă închisă cu sticlă.
Iarna, hortensiile tinere trebuie neapărat protejate de îngheț, altfel riști să le pierzi!
Înmulțirea în apă
Uneori poți avea succes să înmulțești hortensiile în apă. Depinde foarte mult de calitatea plantei și de cantitatea de hormoni de creștere. Primăvara, taie o creangă tânără care are deja florile bine dezvoltate.
Pune-o într-un borcan înalt plin cu apă fiartă și răcită, în care poți adăuga un strop de zahăr. Așteaptă 3 săptămâni. Dacă floarea nu se ofilește, crenguța va începe să producă singură rădăcini.
Nu muta borcanul din locul lui, ai grijă să aibă multă lumină, dar nu soare direct pe frunze. Metoda nu are întotdeauna succes, însă merită încercată!