Când suferă cu stomacul, pisicile și câinii pot avea crampe și dureri la fel ca și tine. Vor fi apatici, vor refuza mâncarea și vei observa că nici apă nu mai beau așa des ca înainte.

Scaunele moi apar uneori dacă pisica sau câinele tău mănâncă necontrolat sau dacă hrana pe care o primesc nu este de cea mai bună calitate. Așa cum verifici alimentele tale să fie în termen de garanție, la fel trebuie să verifici și hrana pe care o cumperi pentru animalul tău.

Dacă diareea se rezolvă într-o zi sau două, este considerat un episod trecător și poate fi tratat acasă. Dar, dacă persistă și a treia zi, deja este cazul să apelezi la un veterinar și să mergi cu micul patruped la o consultație.

Cauzele care pot duce la probleme de digestie

Uneori, din lăcomie, câinele sau pisica ta mănâncă prea mult, dacă nici tu nu știi care este cantitatea optimă de hrană pentru el. Ține cont de vârsta și de greutatea lor, precum și de sfatul medicului veterinar și nu umple castroanele cu hrană uscată sau cu diverse preparate de la masa ta.

Chiar și o singură sărmăluță sau niște ouă prăjite pot fi periculoase, mai ales dacă animalul tău are niște afecțiuni mai vechi. Nu îi da mâncare grasă din farfuria ta, pentru că sigur suferă cu stomacul.

Paraziții intestinali căpătați de la alte animale, intoleranța la anumite produse, plantele toxice, infecțiile virale și chiar stresul sau emoțiile puternice pot declanșa diaree în cazul micilor animale. De aceea, dacă persistă nu amâna consultația la medicul veterinar.

Cum poți ajuta animalul acasă dacă suferă cu stomacul

În prima zi, suprimă hrana lui obișnuită, dar lasă apa proaspătă la discreție pentru ca micul patruped să nu se dezhidrateze. Așteaptă 12 ore și verifică fecalele, să nu apară sânge, paraziți, mucusuri ciudate. În acest caz, știi că este grav și trebuie să ajungi la un cabinet veterinar.

Dacă este doar o stare trecătoare, spre seară sau a doua zi dimineață poți începe să îi dai mici porții de hrană de preferat fiartă de tine, și anume puțină carne de pui slabă cu orez și puțin iaurt pentru refacerea florei.

De asemenea, poți cere de la un cabinet veterinar hrană specială de dietă în caz de diaree și să îi oferi porții mici la început, timp de o zi sau două până când digestia lui se reglează.

Nu folosi niciodată ceaiuri din plante și tratamente umane pentru câinele sau pisica ta, dacă suferă cu stomacul. Acestea trebuie să fie recomandate numai de medicul veterinar.