„Castrează-ţi pisica de mică!”, auzi tot mai des printre stăpânii de pisici şi printre medicii veterinari. Este un sfat de bun simţ când te gândeşti la avantaje, dar trebuie să ştii şi cum să o îngrijeşti după această operaţie.

Pisica ta va fi mai sănătoasă, dacă o castrezi, va fi ferită de boli grave şi va trăi mai mult. Sterilizarea o fereşte de apariţia cancerului mamar sau de infecţiile uterine. Pe de altă parte, tendinţa de a-şi marca teritoriul va fi mai redusă, iar tu poţi să îţi primeşti musafirii fără să îţi fie ruşine de mirosul din casă. Avantaje sunt destule… dar castrarea rămâne o decizie grea pentru stăpânii felinelor răsfăţate.

Schimbări de comportament?

Sigur că, după operaţia de castrare, apar anumite schimbări. Motanii vor fi mai puţin agresivi şi nu vor mai zgâria uşa să iasă la plimbare pe acoperişuri. Pisicile nu vor mai intra în călduri şi nu vor mai „plânge” sfâşietor pe holul casei. Vei avea surpriza că pisica ta va fi mult mai calmă şi mai drăgăstoasă după operaţie.

Pisica trebuie îngrijită cu atenție

Când te întorci acasă cu micuţa pacientă, după operaţie, trebuie să ai o grijă deosebită faţă de ea. Alege un loc liniştit, departe de copii sau de celelalte animale de companie şi fă-i un culcuş moale. Las-o să doarmă cât vrea, pentru că efectele anesteziei se pot simţi şi la 18 ore după intervenţie. Adu-i apă proaspătă şi puţină mâncare după 12 ore. De îndată ce se simte mai bine, va dori să mănânce.

În zilele care urmează:

  • urmăreşte operaţia, să nu apară o infecţie sau să nu se desfacă firele;
  • nu o lăsa să hoinărească pe afară sau să sară prin casă;
  • urmăreşte orice simptom care ar putea ascunde o boală: respiraţie dificilă, strănuturi dese, probleme la urinare, lipsa poftei de mâncare.

Hrana… cu raţia

O pisică sterilizată are alte nevoi şi necesităţi în ceea ce priveşte hrana. Organismul ei trece prin importante modificări hormonale, simte nevoia să mănânce mai mult şi se poate îngrăşa. De aceea, trebuie să îi oferi o hrană cât mai săracă în grăsimi, dar bogată în proteine şi vitamine. În magazinele pentru animale, găseşti preparate concepute special pentru pisicile castrate, cu un aport de minerale care îi protejează sănătatea. Pune-i în tăviţă porţiile indicate de medic şi nu te lăsa înduioşată când se alintă şi cere mai mult de mâncare.

credit foto: Foter.com