O pisică supusă unei operaţii de sterilizare are nevoie de toată atenţia şi afecţiunea ta. În primele zile, durerile sunt sâcâitoare, dar va uita de ele repede dacă o îngrijeşti cu răbdare.  

Castrarea motanilor este o operaţie mai uşor de suportat decât sterilizarea pisicilor şi necesită doar câteva zile de atenţie din partea stăpânilor. În schimb, pisicile sterilizate se refac mai greu şi trebuie supravegheate în permanenţă până când rana se închide complet. Dacă îşi revin repede şi încep să sară pe mobile, trebuie să le temperezi pofta de joacă cel puţin o săptămână. După operaţie, unele pisici vomită sau au diaree, reacţii care ar trebui să te îngrijoreze dacă se repetă după două, trei zile şi să vă întoarceţi la medicul veterinar care a făcut operaţia.

Sfaturi de la veterinari

  • pune-i la dispoziţie apă şi hrană numai la recomandarea veterinarului;
  • opreşte-o să lingă incizia sau să tragă de fire, pentru că există riscul să se desfacă operaţia;
  • distrage-i atenţia de la operaţie cu jucării sau pune-i un guler în jurul capului, să nu se lingă;
  • verifică incizia frecvent, să te asiguri că nu se infectează;
  • dacă apare o umflătură în zona operaţiei, pune comprese cu apă rece şi cere sfatul veterinarului;
  • nu îndepărta firele, chiar dacă ţi se pare că este vindecată operaţia; ele vor fi absorbite de piele;
  • ţine pisica departe de celelalte animale din casă care pot deveni agresive cu ea.

Pisica are nevoie de mai multă afecţiune

Pisicile care trec printr-o operaţie pot fi traumatizate. Unele se ascund pe sub dulapuri, când simt durerea, altele cer mai multă atenţie şi mângâieri din partea stăpânilor. Când aduci pisica acasă, după operaţia de sterilizare, pregăteşte-i un culcuş cald şi curat. Pisica ta va dormi aproape toată ziua, sub efectul analgezicelor care vor diminua durerile. Pune-i în apropiere apă proaspătă şi ajut-o să bea, dacă nu reuşeşte singură.

Hrană, cu măsură

A doua sau a treia zi după operaţie, în funcţie de sfatul medicului veterinar, pisica poate primi porţii mici de hrană umedă. În magazinele pentru animale, găseşti hrană special concepută pentru pisicile care au fost sterilizate. Hrana specială garantează o dietă echilibrată în perioada de recuperare. Dacă a fost sterilizată la o vârstă mică, de câteva luni, pisicuţa ta trebuie hrănită de trei sau patru ori pe zi. Dacă este o pisică adultă, două porţii de hrană pe zi sunt suficiente. Porţiile trebuie măsurate cu grijă, chiar dacă simţi nevoia să o răsfeţi după ce a trecut printr-o operaţie dureroasă. Hrana, adaptată la vârsta şi greutatea ei, o menţine sănătoasă şi plină de energie.

credit foto: 123rf.com