Citește cum să îngrijești mimoza și ce necesități are această plantă specială, originară din pădurile tropicale ale Braziliei. În natură, ea crește sub formă de tufă, are tulpina lemnoasă, dar crenguțe și frunze delicate și subțiri, care se strâng când sunt atinse. De asemenea, planta reacționează și la schimbările bruște de temperatură. Când plouă și se face frig, frunzele ei se strâng imediat ca să nu fie rupte de picăturile grele de apă. În ghivece, însă, are dimensiuni reduse și trebuie tăiată periodic pentru a-i controla coroana.
Cum îngrijești mimoza la ghiveci
Mimoza poate fi ușor cultivată și într-un apartament, la ghiveci, dacă reușești să îi oferi condiții apropiate de cele din natură. Are nevoie de multă lumină, de pământ bun și umiditate.
Ghiveciul cu mimosa pudica trebuie pus întotdeauna lângă fereastră, într-un loc în care planta primește soare dimineața. Vara, însă, este bine să nu stea direct la soare, deoarece razele calde îi afectează frunzele și se usucă. Umbra parțială este mult mai indicată în zilele calde.
În ceea ce privește temperatura, trebuie să fie peste 20 de grade, dar cel mai bine se simte la 30.
Câtă apă și ce pământ este necesar
Mimoza este mare iubitoare de apă, iar pământul trebuie să fie păstrat umed în permanență. Trebuie udată moderat, la două zile, dar să nu lași niciodată pământul din ghiveci să se usuce.
Solul trebuie să fie bogat în nutrienți, bine afânat și compus din pământ de flori și turbă de cea mai bună calitate. Fertilizatorii solubili în apă se adaugă doar primăvara, înainte ca planta să înflorească.
Câteva trucuri de la cultivatori
- Mimoza trebuie tunsă toamna, ca să se îndesească în noul an și să facă mai multe flori;
- Se tund doar plantele adulte și bine dezvoltate; plantele tinere de câțiva ani trebuie lăsate să crească în voie;
- Trebuie să știi cum îngrijești mimoza când crește prea repede și să o muți în ghivece mai mari când rădăcinile ies în afara vasului;
- Când muți planta în alt ghiveci, ai grijă să nu deranjezi prea mult rădăcinile, deoarece este sensibilă și se poate usca;
- Această floare se înmulțește doar prin semințe, astfel că este inutil să tai butași;
- Florile ei roz sau albe, asemănătoare unor pămătufi pufoși, sunt foarte sensibile la atingere și nu trebuie deranjate, decât dacă sunt recoltate în scopuri medicinale.
sursa foto: 123rf.com