Este o plantă originară din Madagascar și face parte din familia suculentelor, fiind înrudită, spre exemplu, cu aloe vera. Iată cele mai bune sfaturi să îngrijești kalanchoe și să o ajuți să înflorească mai des, inclusiv iarna.

Lumina, factorul esențial pentru înflorire

Chiar dacă este iarnă și kalanchoe suportă și spațiile mai puțin luminate, dacă vrei să aibă flori în anotimpul rece, trebuie să o ții aproape de fereastră. Un spațiu bine luminat, cu soare dimineața, și o temperatură moderată vor ajuta la apariția bobocilor de flori. Ține cont de faptul că unele specii de kalanchoe sunt anuale sau bienale, astfel că planta nu va mai face flori în al doilea sau al treilea an de la cumpărare. Numai speciile perene pot înflori an de an și trebuie să întrebi vânzătorul ce specie este kalanchoe ta.

Cum să îngrijești kalanchoe la ghiveci

Această plantă are nevoie de un vas încăpător și de un substrat amestecat din pământ de flori, turbă și nisip pentru a fi cât mai bine afânat. Ph-ul solului trebuie să fie de 6 – 7, dacă este mai mare de 7, frunzele încep să se îngălbenească. De aceea, nu este bine să o uzi cu apă de a chiuvetă, care are clor și calciu.

Ca să îngrijești kalanchoe în condiții optime, trebuie să ții cont și de cantitatea de apă. Pământul din ghiveci nu se lasă niciodată uscat, iar planta trebuie udată moderat și suficient des pentru a nu suferi de sete, mai ales în apartamentele încălzite excesiv. Fiind o plantă suculentă, suporta lipsa apei aproximativ o săptămână, dar are de suferit.

În ceea ce privește temperatura, kalanchoe are nevoie de căldură și de peste 12 grade noaptea. Nu poate ierna afară sau într-un balcon rece. Iar, vara, nu poate sta în soare, pentru că îi arde frunzele. O temperatură moderată, de 20 – 25 grade Celsius este ideală.

Câteva sfaturi de care să ții cont

  • Dacă este prea cald în cameră, poți pulveriza frunzele cu apă dedurizată sau apă de ploaie;
  • Când apar bobocii de flori, trebuie să adaugi fertilizatori în apă de 2 ori pe lună;
  • După trecerea florilor, se taie partea superioară a plantei și se lasă la repaos, într-un loc mai puțin luminos;
  • Ca să îngrijești kalanchoe cât mai bine și să aibă mai multe flori, se ciupesc ramurile tinere și se aplică regulatori de creștere care se găsesc în magazinele specializate;
  • Se înmulțește prin butași care se lasă la uscat o zi după tăiere, apoi se înfig direct în pământ și se aplică stimulatori de înrădăcinare precum Radistim.