Șterge încălțămintea din piele naturală de orice urmă de noroi și de zăpadă cu o lavetă umedă și apoi cu o cârpă uscată din bumbac. Las-o să se usuce într-un spațiu încălzit din casă, dar nu pune niciodată cizmele pe calorifer sau în apropierea unei alte surse de căldură, pentru că pielea se va încreți și va deveni rigidă.

A doua zi, după ce pielea este complet uscată, este bine să dai încălțămintea cu o cremă de ghete, cu lapte de corp sau pur și simplu cu puțin ulei folosind o lavetă din bumbac. Uleiul sau laptele de corp o va menține hidratată și elastică.

Trucuri pentru luciu

Amestecă bine puțină cremă de ghete și câteva picături de alcool medicinal, apoi lustruiește cizmele cu această soluție. Metoda este eficientă mai ales pentru încălțămintea din piele naturală de bovină, care este mai tare.

Încălțările din piele naturală care s-au uscat prea tare și s-au încrețit își vor recăpăta forma dacă sunt lustruite cu ulei de ricin și lăsate peste noapte să se înmoaie bine, eventual pe șanuri.

Urmele albe de la zăpadă se curăță cel mai simplu și mai ieftin cu ceapă. Taie o ceapă medie pe jumătate și lustruiește zonele pătate de zăpadă cu partea suculentă. Sucul de ceapă topește sarea care rămâne pe pielea naturală și îi redă elasticitatea.

Dacă pielea a crăpat pe alocuri se poate repara cu albuș de ou bătut. Freacă bine zonele crăpate cu albuș de ou până când intră în piele, lasă-l să se usuce, apoi lustruiește cu ulei.

Ca să nu mai scârțâie tălpile ghetelor, spală-le bine de noroi, apoi unge-le cu ulei de in sau cu parafină.

sursa foto: 123rf.com