Cyclamele sunt plante delicate, care s-au adaptat cu greu la traiul în ghivece și au nevoie de condiții speciale. Dacă vrei să îngrijești cyclamele corect, ține cont de faptul că nu suportă căldura și uscăciunea. Dar iată ce ai de făcut, pas cu pas.

Cum alegi cyclame sănătoase din florărie

Verifică planta pe sub frunzele mari de la baza ghiveciului. Cu cât are mai mulți boboci proaspeți și sănătoși, cu atât știi că va înflori mai mult timp la tine acasă.

De asemenea, verifică frunzele să nu fie deja îngălbenite și mucegăite. Prezența frunzelor mucegăite pe sub cele sănătoase indică faptul că deja pământul din ghiveci este atins de mucegai și este posibil ca bulbul să fie bolnav.

Rupe imediat frunzele și florile mucegăite. Nu poți să îngrijești cyclamele, dacă lași părțile ofilite să putrezească la baza ghiveciului.

Sapă pământul cu grijă, să fie aerisit, apoi verifică bulbul să fie sănătos.

Bulbul de obicei are cel puțin un deget deasupra pământului și se vede cu ochiul liber dacă este bolnav sau curat.

Ține cont de temperatura de acasă dacă îngrijești cyclamele corect

Temperatura și umiditatea sunt factorii esențiali de care trebuie să ții cont când cumperi o cyclame. Această plante provine din regiunile umede și răcoroase ale Mediteranei și ziua au nevoie de aproximativ 20°C, iar noaptea de 10°C. O temperatură prea ridicată provoacă ofilirea imediată a plantei.

În iernile blânde este bine să stea la răcoare într-un balcon închis, unde are și suficientă lumină pentru a stimula înflorirea bobocilor.

Umiditatea în spațiul respectiv trebuie să fie de peste 60 – 70%, să nu fie un spațiu uscat și cald, sufocant.

Deci ghivecele cu cyclame nu se țin lângă surse de căldură și nici la bucătărie sau la baie.

Când este bine să uzi cyclamele

Pământul din ghivecele cu cyclame nu trebuie să fie prea umed. Ba chiar este bine să se usuce la suprafață cât mai bine, înainte de a uda dinnou.

Apa se pune doar în farfuria ghiveciului, niciodată deasupra, peste bulbi și mugurii de flori.

Se recomandă să uzi cyclamele o dată la 5 sau 6 zile, mai ales dacă stau în balcon unde este răcoare și umiditate ridicată.

Se poate pune fertilizator solubil în apă, o dată pe lună, conform indicațiilor de pe etichetă.

Lumina naturală și umiditatea optimă vor ajuta cyclamele să își păstreze florile toată iarna!