Citricele la ghiveci pot avea în același timp și flori și fructe. Iarna te poți bucura de câteva lămâi sau mandarine proaspete, dacă le oferi cele mai bune condiții de trai. Iată de ce trebuie să ții cont!

Dacă îți plac citricele la ghiveci și vrei să cultivi câțiva pomi exotici la tine acasă, caută în magazinele specializate soiurile pitice de lămâi sau mandarini, care se adaptează cel mai ușor la viața în apartament.

Portocalul sau grepfruit-ul sunt pomi de talie mare și nu trăiesc prea mult timp încorsetați în containere de mici dimensiuni.

De îndată ce cumperi un pom din familia citricelor, mută-l cu grijă într-un ghiveci spațios și larg, din argilă.

Pomii tineri, de 2 – 3 ani, au nevoie de ghivece cu diametru de aproximativ 30 cm, iar pe măsură ce cresc trebuie mutați în vase tot mai mari.

Ai grijă ca ghiveciul să aibă cât mai multe găuri de scurgere a apei, pentru ca pământul să se usuce bine între udări.

Tot în comerț găsești un amestec de pământ special pentru citrice sau îl poți face chiar tu amestecând în cantități egale turbă, perlit și compost, la care este bine să adaugi puțină scoarță de copac mărunțită.

Cum le uzi și cu ce le hrănești

Citricele la ghiveci preferă udările rare, dar abundente, după ce pământul din ghiveci s-a uscat aproape complet.

Nu este indicat să le pui apă des, chiar dacă folosești o cantitate mică, deoarece pământul în permanență umezit poate mucegăi.

În ceea ce privește fertilizările, este bine să cumperi din magazinele specializate fertilizatori solubili sau solizi special concepuți pentru acești pomi.

Perioada optimă de fertilizare începe din lunile februarie-martie și durează aproximativ trei luni.

Condițiile ideale pentru citricele la ghiveci

Citricele la ghiveci trebuie adăpostite iarna în case, lângă ferestre mari cu expoziție sudică sau estică, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală.

Ține-i departe de sursele de căldură, de calorifere sau sobe, dar ai grijă ca temperatura medie din cameră să nu scadă sub 18 – 20°C.

Apa cu care uzi citricele trebuie să fie călduță, foarte aproape de temperatura camerei.

Dacă le uzi cu apă rece, rădăcinile vor avea de suferit și există riscul ca pomul să își piardă fructele sau florile.

Dacă nu ai un spațiu bine luminat în interior, cel mai bine ar fi să ții pomul într-o sală răcoroasă și să îl obligi să intre în repaus.

Primăvara, când îl scoți la soare, el își va relua creșterea și îți va oferi flori noi.

sursa foto: Shutterstock.com