Tot mai multă lume alege bradul la ghiveci, fie din considerente ecologice, fie din dorința de a-l planta în grădină sau între blocuri, după ce trece iarna.

Există însă un risc, pe care vânzătorii nu l-ar spune niciodată și pe care l-am descoperit cumpărând la întâmplare un brad la ghiveci din supermarket. Pentru a încăpea în vasul acela strâmt, cei mai mulți brazi au rădăcinile tăiate, iar dacă rădăcina pivotantă a fost tăiată drastic, copacul nu mare șanse să se prindă.

Există însă și brazi la ghiveci în bună stare, care pot fi plantați la sfârșitul iernii și care se vor adapta într-o climă mai rece sau într-o curte unde beneficiază de umrbă după amiaza. Iată cum să îl îngrijești până când vei reuși să îl plantezi în aer liber.

Bradul la ghiveci are nevoie de multă apă

Împodobit cu globuri și instalații, ținut în casă la căldură, bradul va începe să se usuce, dacă nu este udat frecvent.

După ce trece Crăciunul, este bine să ții bradul în balcon sau pe terasă, unde are răcoare și lumină. În acest timp, este bine să pui ghiveciul într-un recipient mai mare din tablă galvanizată și să îl uzi ori de câte ori se usucă pământul. Specialiștii recomandă să pulverizezi apă și pe crengi să beneficieze de cât mai multă umiditate.

Nu uita că bradul viu nu suportă prea bine căldura, astfel că este bine să îl ții de Crăciun în casă câteva zile, maximum o săptămână, după care este recomandat să îl scoți din nou în balcon, chiar dacă este în continuare împodobit de sărbătoare.

  • ține bradul în casă departe de sursele de căldură, calorifere sau sobe;
  • udă bine pământul din ghiveci cu cel puțin un litru de apă când se usucă;
  • aerisește camera în care se află bradul cât mai des, și dimineața și seara;
  • păstrează o temperatură medie în camera în care se află bradul, în jur de 20°C;
  • dacă observi că apar muguri noi la capetele crengilor, scoate bradul în balcon la frig pentru a încetini procesul de creștere

Plantarea bradului la început de primăvară

De-a lungul iernii, bradul la ghiveci trebuie udat săptămânal și eventual tratat cu un spray special pentru conifere pe care îl găsești în comerț. Nu are nevoie de îngrășăminte și nici de lumină prea multă, pentru a nu intra în procesul de creștere.

La începutul lunii martie, trebuie plantat în grădină, într-o zonă umbroasă, alături de alți copaci sau într-un loc orientat spre nord, ferit de soare.

Pentru plantare, este nevoie de o groapă cu diametrul de cel puțin jumătate de metru, iar copacul trebuie udat frecvent, pentru a-l ajuta să se adapteze mai ușor în noul loc.

sursa foto: 123rf.com