Cultivatorii de elită au obținut, în ultimii ani, sute de specii de begonii cu flori mari și rezistente, în culori variate, de la alb și crem, la portocaliu, roz sau roșu de foc. Datorită frumuseții și eleganței lor deosebite, au devenit unele dintre cele mai îndrăgite plante de apartament. Begoniile sunt, la origine, plante tropicale, dar provin din regiunile montane de la tropice, astfel că iubesc mult răcoarea și umiditatea. Iată ce condiții de trai trebuie să le oferi acasă, pentru a le păstra sănătoase tot anul:

  • pământ reavăn, amestecat cu turbă, mușchi și nisip, să permită scurgerea apei;
  • umiditate ridicată, dar apa nu trebuie niciodată să băltească la rădăcina plantei;
  • temperaturile ideale nu trebuie să depășească 15 – 20°C ziua și 10°C noaptea;
  • un loc ferit de soare, dar multă lumină naturală;
  • ghiveciul trebuie să fie larg, dar de mărime medie, prevăzut cu găuri mari pentru scurgerea apei; ghivecele mari nu sunt indicate pentru aceste plante;
  • periodic, pământul din ghiveci trebuie săpat ușor cu o furculiță, să fie bine aerisit și permeabil.

Trucuri de la botaniști

Calitatea pământului din ghivece este esențială pentru begonii. De aceea, cultivatorii de elită folosesc numai pământ de frunze, îmbogățit cu mușchi (sphagnum) și perlit horticol care este, în esență, dioxid de siliciu sub forma unor granule mici și albe.

Când apar bobocii noi de floare, de obicei sunt câte 4 sau 5. Este bine să rupi bobocii laterali mai mici și să lași numai unul sau doi, pentru a crește florile cât mai mari.

Adaugă fertilizatori pentru plante cu flori cu eliberare prelungită. Acești fertilizatori sunt sub formă de granule și se adaugă în pământul din ghiveci primăvara. De câte ori uzi planta, granulele eliberează cantități mici de nutrienți pentru a hrăni planta.

Ce faci dacă s-a uscat begonia?

30208537_m

Chiar dacă florile și frunzele s-au uscat, tuberculul plantei poate fi salvat și poți avea din nou o plantă sănătoasă. Scoate rădăcina din pământ, taie tulpina la două degete deasupra ei și pregătește un alt ghiveci în care să o plantezi. Ține cont să folosești pământul potrivit și să îl sapi bine înainte de a pune tuberculul. Acesta se plantează cu partea concavă în sus, la trei, patru degete sub pământ. Se udă moderat, după ce s-a uscat pământul la suprafață și, în aproximativ o lună, va răsări o plantă nouă. Când crește prea înaltă, begonia îți arată că nu are suficientă lumină. Tunde-o scurt și mut-o lângă o fereastră.

Cum se înmulțesc begoniile

Cea mai simplă metodă de a înmulți begonia este să tai o ramură tânără, care are muguri proaspeți de frunze în vârf și să o pui direct în pământ. Pregătește un ghiveci larg cu pământ de frunze și turbă, bine umezit și bine afânat. Pune ramura fragedă de begonie în pământ și apasă bine cu degetele în jurul ei. Înfige trei sau patru bețe subțiri la marginea ghiveciului și îmbracă vasul cu o folie sau cu o pungă transparentă, pentru a menține cât mai bine umiditatea din sol. Bețele înalte de aproximativ 30 cm vor ține folia la distanță de plantă, să nu se sufoce. Verifică periodic pământul și udă-l numai după se s-a uscat la suprafață.

sursa foto: 123rf.com