Cu vorba blândă și cu o atitudine relaxată, fără teamă și nervi, încurajezi un animal să se apropie de tine și să aibă încredere. Dacă adopți un pisoi sau cu cățeluș, încearcă să fii cât mai protectoare și blândă. Dacă ești nervoasă sau crispată, animalul simte tensiunea și se va feri de tine. Trebuie să îi câștigi încrederea chiar din primele clipe, altfel relația dintre voi ar putea fi una dificilă tot timpul.

Alege locul potrivit

În primele zile acasă la tine, orice pui de animal are nevoie de un spațiu în care să se simtă ocrotit. Gândește-te din timp unde va dormi, cumpără o căsuță sau un coșuleț special și pune-le într-un colț sau într-un loc ferit din calea celorlalți membrii ai familiei. Dacă alte animale mici, precum hamsterii sau broscuțele, preferă să stea ascunse în primele zile, un câine sau o pisicuță vor încerca să exploreze camera și să se țină după tine prin casă.

Cum încurajezi un animal să devină familiar cu tine

Fii blândă și apropie-te treptat de micul animal, dacă vezi că este fricos. Nu ridica vocea și ai grijă să nu faci gesturi bruște, care ar putea să îl sperie. Petrece mici perioade de timp în aceeași cameră cu el, ca să se obișnuiască cu tine și cu vocea ta. Apropie-te de el doar atât cât să nu îl sperii. După câteva zile va prinde mai mult curaj și poți petrece mai mult timp cu el.

Hrănește-l din mâna ta!

Hrănește micul animal din mâna ta și legătura dintre voi va fi mai puternică!

Hrănește micul animal din mâna ta și legătura dintre voi va fi mai puternică!

Fie că e un pui de pisică, un hamster sau chiar un papagal, încearcă să îi dai micului animal hrana din mâna ta. Nu va accepta din primul moment, decât dacă a fost deja dresat. Trebuie să ai multă răbdare, să încerci de câteva ori pe zi, să îi vorbești blând și să repeți acest lucru o perioadă mai lungă de timp, până când vei reuși. Unii pui acceptă imediat și vă veți împrieteni în câteva ore. Alții au nevoie și de câteva săptămâni.

Răsfățul și joaca, deosebit de importante

Prin joacă și alint, încurajezi un animal să se apropie de tine. După ce l-ai convins că poate să ia hrana din mâna ta fără riscuri, poți începe să îl mângâi mai des sub bărbie, la început, apoi pe spinare. Nu încerca să îl mângâi pe cap din primele zile, pentru că poate percepe acest gest drept o amenințare. Bărbia este locul cel mai sigur pentru început și tuturor animalelor le place.

foto: 123rf.com