CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

 

Hainele preferate iarna sunt cele din fibre naturale. Materialele delicate din lână sau din bumbac sunt mai catifelate și mai călduroase decât cele din fibre sintetice. Dar sunt și mai dificile. Trebuie să știi cum să le întreții și cum să le speli, ca să nu își piardă forma și să nu intre la apă.

Fiecare fibră reacționează diferit în contact cu apa și căldura. Lâna și bumbacul sunt mai elastice decât fibrele artificiale, de aceea se strâng mai mult când sunt spălate cu o apă fierbinte.

 

Citește eticheta cu atenție

Ai grijă să respecți indicațiile de spălare sau curățare de pe etichetă, mai ales în cazul hainelor din fibre naturale. Ține cont la ce temperatură trebuie să fie apa, dacă este necesar programul de stoarcere sau nu sau dacă este mai indicat să le duci la o curățătorie chimică, decât să le speli acasă.

Hainele preferate se spală la temperaturi scăzute

Folosește un detergent fin și de bună calitate și apă călduță pentru hainele din lână sau din bumbac. Întotdeauna apa rece sau ușor încălzită este de preferat celei fierbinți. Nu doar că previne materialele naturale să intre la apă, dar protejează fibrele să nu se scămoșeze și să nu se rupă.

Mai bine le speli la programul de rufe delicate

Multe mașini au deja un program special pentru hainele din lână. Acesta este cel mai potrivit pentru puloverele, pantalonii sau fustele tale călduroase. Dar, dacă nu ai un asemenea program, este mai bine să le speli de mână, oricât ar fi de greu, sau cu programul pentru rufe delicate.

Dacă le speli de mână, este mai indicat să folosești șampon decât un detergent dur, care poate conține înălbitor.

Cele mai bune metode să le usuci

Hainele din lână nu se usucă niciodată bine la uscătorul cu aer fierbinte. Acesta le face să se micșoreze și să își piardă forma inițială, iar hainele preferate, pe care ai dat mulți bani, nu mai pot fi purtate.

Întinde puloverul sau fusta din lână între două proasoape mari și groase, apoi rulează-le ca pe o clătită pentru a stoarce excesul de apă.

Lasă haina să se usuce pe un suport orizontal, fără să atârne în cârlige. Și nu pune suportul prea aproape de vreo sursă de căldură, spre exemplu de calorifer. Este mai bine să se usuce treptat, în aerul rece de afară, ca să fii sigură că nu se micșorează.

sursa foto: Shutterstock